Corpus Christi – Ismét NEM LÉTEZŐ film ellen tiltakoznak

4
3173

Tiltakozó körüzenet terjed keresztény levelezőlistákon és közösségi portálokon egy állítólagos Corpus Christi című filmmel kapcsolatban, amely homoszexuálisként ábrázolja Jézust és tanítványait. Létezik-e az alkotás, ami ellen 1984-ben tiltakoztak először? A helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk. Az álhírrel először 2012-ben foglalkozott a Magyar Kurír.

Újabb körüzenet terjed különböző levelezőlistákon egy állítólagos Corpus Christi című film ellen, amely Jézust és tanítványait úgy mutatja be, mintha homoszexuálisok lettek volna. Az egyik változat szerint a hazai, a másik szerint az amerikai bemutatót kell megakadályozni.

A körüzenet így szól:

„BORZASZTÓ!!! Továbbításra!!! A Corpus Christi című film júniusban jelenik meg Amerikában. Jézust és tanítványait úgy állítja be, hogy azok homoszexuálisok. Mit lehet tenni? Sokan hisszük, hogy összefogással meg lehet állítani a keresztény hit megcsúfolását. Ezt továbbítva talán meg lehet akadályozni, hogy bemutassák Magyarországon. Aki keresztény azt kérjük, segítsen. Nincs petíció, amit alá kellene írni, nincs időkorlát, vagy egy minimális létszám.

Csak továbbítani kell, ami 1 percbe kerül. Akinek nincs 1 perce, az ne panaszkodjon, ha Istennek sem lesz 1 perce rá! Úgy látszik, hogy Európa egyes régióiban már betiltották a filmet. A sok e-mailből talán eljut olyanokhoz, akik akarnak és tudnak is tenni valamit!”

Az igazság az, hogy az állítólagos film ellen már 1984 (!) óta szerveznek tiltakozásokat. A hamis városi legendákat felkutató, bemutató, cáfoló urbanlegends.hu oldal már 2006 januárjában írt a nem létező filmről, az egyik levél ugyanis már akkor is keringett az interneten: „A világ minden részéről érkező levéláradat áldozatai elsősorban különböző amerikai államok államügyészei voltak, akiktől a hívők a film betiltását követelték. Illinois állam 1985-ben az Amerika-szerte egyszerre több száz újságban publikáló Ann Landerst kérte fel a ködoszlatásra, sikertelenül.” Az ügyről 2012-es cikkben bővebben ITT olvashat.

Nem tudjuk, a zavart okozóknak mi a céljuk, de az biztos, hogy sok emberhez eljutott a láncüzenet, mely a szerkesztőségünkhöz is eljutott.

Azonos címmel idén bemutattak egy lengyel alkotást, melyet a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra jelölt Lengyelország. Utóbbi film univerzális, megindító és provokatív történet az ember spirituális átalakulásáról, új nézőpontból közelít az Istenbe vetett hithez, egy fiatal lengyel pap történetén keresztül. „Egy fiatal művész érett, bölcs filmje” – fogalmazott a lengyel Oscar-jelölő bizottság. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, ahol díjat nyert. A zsűri indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a lengyel alkotás világosan ábrázolja a jó és a gonosz konfliktusát a mai társadalomban.

Természetesen a díjazott lengyel filmnek semmi köze nincs a kör-e-mailben említetthez. Így tehát az a film, ami ellen most felháborodva tiltakoznak a levelezőlistákon és közösségi oldalakon, valójában nem létezik. Az azonos című lengyel alkotásnak viszont minden bizonnyal jól jön az ilyen kéretlen reklám.

Forrás: Magyar Kurír

4 HOZZÁSZÓLÁSOK

 1. S a homokos szentekhez mit szól a szerkesztőség? Lásd:
  Svédország egyik templomában homoszexuális szenteket ábrázoló oltárképet tettek az eredeti oltárkép mellé (helyesebben homoszexuális formában ábrázolták a szenteket), és a templom papnője nagyon büszke arra, hogy a világon először ők tettek ilyet. NO COMMENT. Ez is fáknyúz?
  https://mandiner.hu/cikk/20191202_homoszexualis_oltarkepet_avattak_egy_malmoi_templomban

 2. De a svédországi homoszexuális oltárfestmény NEM ÁTVERÉS: közölte a St Pauli malmöi gyülekezet lelkésze Helena Myrstener büszke és kaján örömmel a Twitter kontóján
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20191201-homoszexualis-oltarkepet-avattak-adventre-eloszor-a-vilagon-v4na.html?utm_source=fb_origo&utm_medium=whatever&utm_campaign=nagyvilag&fbclid=IwAR0TevFXWM21EHecCod9hwP6xZaNHEnm1ewd0wPF2uOCKTcZl7xFHwr5Tuo

 3. Lehet hogy a film nem létezik, fake news, ahogy írják, azonban maga a probléma valós.
  Ez a nemzetközi hbtq aggresziv és inváziv kampányolás immár megtestesült Malmõben (Svédország). A magyarországi ”ügy” csak hangyaköhögés a malmöi valósághoz képest – lásd a St Pauli lelkésze Helena Myrstener híradását a Twitter-kontón
  https://twitter.com/helenamyrstener/status/1199747668941164544!
  helena myrstener
  A svéd köztévé SVT1 vasárnap este (Dec.1.) a híradóban büszkén és kaján örömmel mutatta be:
  https://www.svt.se/kultur/kontroversiell-altartavla-invigs-i-malmo-1.
  Bild https://d.cdn-expressen.se/images/18/20/182097f7e1a846c4b8cb5d5a9a1f1666/16×9/640@60.jpg
  „På söndag skrivs historia. Sveriges enda hbtq-altartavla (Elisabeth Ohlsson Wallin) tas emot i S:t Pauli kyrka i M-ö. Självklart hänger den i koret, bredvid den ”gamla” altartavlan. Vi är så glada o stolta!”
  (Magyarul: vasárnap történelmi esemény lesz. Svédország egyetlen hbtq-oltárképét a Malmö-i Szt.Pauli templomban helyezik el. Természetesen a szentélyben a „régi” oltárkép mellett kap helyet. Boldogok és büszkék vagyunk.)
  Most már a magyar sajtó is tud róla
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20191201-homoszexualis-oltarkepet-avattak-adventre-eloszor-a-vilagon-v4na.html utm_source=fb_origo&utm_medium=whatever&utm_campaign=nagyvilag&fbclid=IwAR0TevFXWM21EHecCod9hwP6xZaNHEnm1ewd0wPF2uOCKTcZl7xFHwr5Tuo

  De a legjobb komment:
  „Försök hänga något liknande i en moské”.
  (Magyarul: Próbálj ehez hasonlót egy mecsetben kitenni)