A nagyváradi Katalin-telepi templom búcsúját ünnepelték

0
341
Fotók: Hirek.varad.org

„A Szűzanya keres, kérni tanít és küld bennünket” – hangsúlyozta prédikációjában Vakon Zsolt püspöki titkár szerdán, november 27-én, a nagyváradi Katalin-telepi Csodásérmű Boldogasszony-plébániatemplom búcsúünnepén.

Bevezető gondolatként Vakon Zsolt püspöki titkár azt emelte ki: koldusként, törött mankókkal a kezeikben összegyűltek a Szűzanya lábainál, mert érzik azt, hogy valami nagyon hiányzik az életükből – számol be az alkalomról a nagyváradi egyházmegye sajtóirodája. Ahogyan azt az ünneplő sokadalom is érezte a kánai mennyegzőn, amikor elfogyott a bor, a Szűzanya észrevette ezt, és szólt az ő szent Fiának.

„Hiányzik valami az életünkből, ezért arra kérjük az ölelésre tárt karral felénk közelítő Istent, hogy készítsen helyet a mi szívünkben a számára” – kezdte szentbeszédét a szónok.

Vakon Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen sokat tanulhatunk a csodásérmét felénk nyújtó Szűzanyától. Beszélt arról, hogy a csodásérem látnoka és a Katalin-telep névadója, Labouré Szent Katalin 1830-ban léphetett be a vincés nővérek párizsi rendházába. Első látomása a rendalapító Páli Szent Vince ünnepe előtt volt, amikor megtudta, hogy Isten küldetéssel akarja megbízni őt, majd november 27-én ezt újabb látomások követték. A Szűzanya egy érem elkészítésével bízta meg Katalint, és arról is tájékoztatta, hogy milyen legyen ez a csodás erejű érem. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy akik hittel viselik az érmet és bizalommal fordulnak hozzá, megkapják a szükséges kegyelmeket. Az érem 1832-ben készült el és hamarosan csodáséremnek kezdték nevezni, ugyanis az érem viselői csodás módon megtapasztalták a Szűzanya segítségét. Körben, az érem peremén olvasható a fohász: „Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik hozzád menekülünk.”

A szentmise végén Vass Csaba plébános, lazarista szerzetes csodásérméket áldott meg, illetve ministránsok elevenítették fel Labouré Szent Katalin életét.

Ciucur Losonczi Antonius

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here