Jubileumi szentmisét tartottak Móricföldön

0
1453
Fotók: Erwin Josef Țigla

A gátaljai plébániához tartozó Móricföld település római katolikus temploma 1819-ben épült, védőszentje Tours-i Szent Márton. A templom 200 éves jubileumát november 3-án, vasárnap ünnepelte a közösség.

A plébánia ennél sokkal régebbi, Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című kötetében ez olvasható róla: „E község a II. József császár uralkodása alatt, az 1784–86. években lefolyt harmadik német telepítés idejében keletkezett. A rom. kath. plebánia 1786-ban keletkezett és a templom 1819-ben épült.”

Máthé Lóránd gátaljai plébános meghívására a 15 órakor kezdődő szentmisét Dirschl Johann általános helynök mutatta be, koncelebrált továbbá Jäger Martin aninai plébános. A szentmise zenei szolgálatában közreműködött a gátaljai ifjúsági templomi énekkar Kapornyai Avram Alexandru vezetésével. Szentbeszédében az általános helynök a település történelmét idézte fel, ugyanakkor megemlékezett a falu neves szülöttéről, Pacha Ágoston temesvári püspökről, akinek emléktábláját a szülői ház lebontása után a templomban helyezték el – számol be az eseményről a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A liturgiát követően a résztvevők megkoszorúzták a két világháborúban elesett hősök, illetve a Szovjetunióba elhurcolt német áldozatok emlékművét. Az ünneplés a templom előtt kulturális műsorral folytatódott, fellépett a dettai Edelweiß és a resicabányai Enzian német néptánccsoport.