2019. november 6., szerda

0
898

EVANGÉLIUM

Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ engem, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá, amikor még messze van, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom.”
(Lk 14,25-33)

Jézus nem gyűlöletre, hanem minél nagyobb fokú istenszeretetre buzdít. Mert tudja, ha Istent a legtökéletesebb módon szeretjük, akkor családtagjainkat, szeretteinket, embertársainkat is tiszta szeretettel tudjuk szeretni. Ekkor már a kereszt sem lesz akkora teher, mint azelőtt. Isten szeretetébe helyezve magunkat lelki erőt nyerhetünk a mindennapi kereszt hordozásához, hogy méltók lehessünk Jézus tanítványainak lenni.

Barta Barnabás plébános

MEGOSZTÁS