Több mint 2000 kilométer gyalogos zarándoklat a testvérkapcsolatért

0
1221
Átveszik az adományt a zarándoktól a Szent László gimnáziumban

61 nap, 2066 kilométer gyalog négy országon keresztül a testvérkapcsolatért. Rainer Pag németországi sekrestyés Vredentől Nagyváradig zarándokolt.

Szeptemberben találkoztunk első alkalommal Rainer Pag németországi sekrestyéssel, akit Pék Sándor atya invitált iskolánkba, és akiről csak annyit tudtunk, hogy otthonától gyalog jött idáig. Azóta többször járt nálunk, részt vett közös tevékenységeken, tanórákon, németórákon. De hogyan is kerül hozzánk, milyen kapcsolat fűzi Nagyváradhoz?

2013-ban kereste fel a Nagyvárad-Újvárosi plébániát a németországi Vreden Szent György egyházközsége, hogy szeretnének testvérkapcsolatot létesíteni. Akkor látogattak először Nagyváradra, és akkor kezdődött ez a partnerkapcsolat, ami mind a mai napig aktívan működik. Minden évben, egy körülbelül 9-10 fős delegáció érkezik októberben Vredenből, majd januárban a váradi egyházközség utazik vendégségbe a németországi partnerekhez. Ezelőtt két évvel, az egyik látogató, pontosan Rainer Pag, aki egyben elkötelezett sportoló és természetjáró, azon gondolkodott, hogy mit tehetne ő még hozzá ehhez a partnerkapcsolathoz. Megszületett benne a gondolat, hogy kivesz 3 hónap fizetetlen szabadságot és gyalog jön el Nagyváradra. Ezt a gyalogtúrát, ami összesen 61 nap, 2066 kilométer négy országon keresztül, – Németország, Csehország, Ausztria, Magyarország –ajánlotta fel a két közösség közötti kapcsolat erősítésére.

Útja során nemcsak olyanokkal ismerkedett meg, akik hosszabb rövidebb ideig elkísérték, hanem olyanokkal is, akik anyagilag is támogatásukról biztosították, hogy célját elérje. A két egyházközség úgy döntött, hogy az adakozóktól, szponzoroktól kapott összegből 5 000 eurót iskolánknak, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumnak ajánlanak fel, azzal a céllal, hogy egy korszerű, modern hittantermet rendezzenek be.
Köszönet érte, mindenkinek aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy az itt tanuló minden diáknak lehetősége nyíljon olyan körülmények között tanulni, ami nemcsak szellemi, de lelki fejlődésüket is elősegíti.

Konrád Katalin igazgató és Benedek Ramóna hitoktató