Debreceni fesztiválon mutatkoztak be a romániai görögkatolikusok

0
1120

Először 2012-ben rendeztek Görkapocs Fesztivált „Találkozni mindig öröm, hiszen ezáltal mindannyian gazdagodunk, fejlődünk” mottóval. A mára már nemzetközivé nőtt találkozó fő célja is hasonló volt: közelebb hozni egymáshoz az embereket, összehozni az egymáshoz tartozókat.

A rendezvény logóján két egymásra tett gémkapocs látható. „Mit csinál a gémkapocs? Összefűz. Összefűzi azokat a lapokat, dokumentumokat, amelyek összetartoznak. Mit csinál a Görkapocs? Összekapcsolja azokat a személyeket, akik összetartoznak, akiket valamilyen belső vonzás ehhez a csapathoz tartozóvá tesz” – jegyezte meg a megnyitón Kocsis Fülöp érsek.

Az előadásokban, koncertekben, imádsággal, közös éneklésekkel, borudvarral, hangos jókedvvel és elcsendesedéssel gazdagított tartalmas programokon minden korosztály megtalálta a neki megfelelőt. A fesztiválon dr. Csókay András idegsebész professzor is előadást tartott, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabiát és Rukiát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki, erről is mesélt a résztvevőknek az agysebész.

A debreceni Főnix Csarnokban megrendezett Görkapocs Fesztivál ’19-en lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a görögkatolikus parókiák, oktatási intézmények és kezdeményezések, táncos, énekes és színházi produkciók, különböző tevékenységeket bemutató mesterségek. A gyerekeket játszóház, arcfestés, kézműves foglalkozások és csillámtetoválás, gólyalábas műsor is várta. A görögkatolikus motorosok is bemutatkoztak, akik a bátor és vállalkozó kedvűeket motorozásra hívták a sportcsarnok körül. Ezen felül kulturális közösségek tucatjai mutatkoztak be a színpadon és a küzdőtéren felsorakozó standok mögött egyaránt. A programot tudományos és hitéleti előadások, valamint könnyűzenei koncertek színesítették.

Az expóval egybekötött fesztiválra ebben az évben a határon túli görögkatolikusokat is meghívták és várták, így a találkozó szombati napján külön standdal mutatkozott be – ha nem is mindenki – de néhány romániai magyar görögkatolikus parókia is. Hazánbkól a „Partiumi görögkatolikusok” felirat alatt sorakoztatták fel bemutató standjukat a Szatmári Szent Miklós parókia, a Nagykárolyi Parókia, a szatmári Árpád-házi Szent Piroska Nőszövetség, a Nikolaosz Egyesület, a Nagypeleskei Parókia, a nagypeleskei Szent Anna Nőszövetség, a Szent Teodóra Közösségi Központ Nonprofit Egyesület – Nagykároly, a Nagyváradi Parókia, valamint a Csedregi Parókia. A Szatmárnémetiből érkezettek a Szent Miklós Nagykilencedek alkalmával eddig megjelentetett prédikációsorozatokat összefoglaló lelkigyakorlatos könyveket, a Szent Miklós Kenyeret, Szent Miklós ebben az évben kapott ereklyéjét, a templomukat, a második éve megrendezett Görögkatolikus Kántorképzést és a nőszövetség tevékenységét mutatták be. Nagypeleske többek között a restaurálás alatt lévő műemlék templom munkálatait, a híres Peleskei-ikont, a téglajegyeket, az immár hetedik alkalommal megrendezett PIT tábort és annak eredményeit, történetét mutatta be, s nem utolsó sorban a Peleskei Emlékteret, valamint a Becsky sírokat promoválta.

Nagykároly a már felújított műemlék-templomot, a közösségi tevékenységeket, a GIFT táborokat, a „Mozgásfejlesztés az egészséges családokért” programot tárta az érdeklődők elé. A Nikolaosz Egyesület a romániai Görögkatolikus Egyházi Lapot, az egyesület kiadványait, munkáit szemléltette. Ezen felül souvenireket is vittek magukkal, szórólapokat, leporellókat, amivel a partiumi görögkatolikusokat népszerűsítették. A rendezvényen való részvételen túl, az összejövetel jó alkalomnak bizonyult kinyilvánítani és felmutatni, hogy Romániában is élnek magyar görögkatolikusok, hagyományukat megőrizve, tevékenyen, hitben és vallásosságban megerősödve. Az egyházközségeket nemcsak a parókusok képviselték, de 80 görögkatolikus egyáztag is elkísérte őket.