A szolidaritás minden ember feladata

0
1397

Csütörtök este Szatmárnémetiben, pénteken pedig Máramarosszigeten ragyogtak fel a szolidaritás mécsesei a Caritas Egymillió csillag akciójának keretében.

Mintegy háromszáz szatmári lakos vett részt a Szatmári Egyházmegyei Caritas által Szatmárnémetiben tizenegyedik alkalommal megszervezett Egymillió Csillag szolidaritási akción. A rendezvényt a szervezet vezérigazgatója, Román János nyitotta meg, majd átadta a szót Schönberger Jenő megyés püspöknek. A főpásztor beszédében kihangsúlyozta, az önzetlen segítőkészség minden ember feladata, és elmondta, örömmel tölti el, hogy amint azt az Egymillió csillag akció évről évre bizonyítja, helyi szinten ez kiválóan működik.

Kereskényi Gábor polgármester arról beszélt, nemcsak az fontos, hogy az akció keretében meggyújtsunk egy gyertyát, hanem az is, hogy a mindennapokban is gondoljunk embertársainkra, sőt, ne csak gondoljunk rájuk, hanem tegyünk is valamit azért, hogy az életük könnyebb legyen. Pataki Csaba megyei tanácselnök azt kívánta a jelenlévőknek, vigyenek magukkal haza lélekben annyi lángot, annyi melegséget, hogy az kitartson jövő ilyenkorig, az év minden napján, és jusson belőle a szürke hétköznapokban szeretteiknek és felebarátaiknak egyaránt.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő arra buzdította a jelenlévőket, hogy tegyenek aktívan közösségünk jólétéért. „Amit a jó Atya nekünk, szerencséseknek megadott, azt meg kell próbálnunk továbbadni, ez viszi előre a társadalmat” – mondta a képviselő. Román János arra kérte a résztvevőket, emlékezzenek meg együtt a szatmári közösség két nagyszerű személyiségéről, akik az Egymillió csillag akciót támogatták az évek során, de ezúttal már nem lehettek jelen: Fátyol Rudolfról és Bartos Erzsébetről – mindenki szeretett Bartoskájáról, – akikért együtt imádkoztak a jelenlévők.

A beszédeket követően a résztvevők meggyújtották mécseseiket, és a kellemes őszi alkonyban fénytengerbe borult a tér. Mint minden évben, ezúttal is kiváló alkalmat biztosított a rendezvény a rég nem látott kedves ismerősökkel való találkozásra, beszélgetésre, és arra is, hogy ki-ki elgondolkodjon azon, hogyan teheti jobbá felebarátai és ezáltal közösségünk életét. Az akció ideje alatt a Tűzoltóronyba díjmentesen látogathattak fel a részvevők, amely lehetőséggel szép számban éltek, megcsodálva a teret betöltő mécsesek fényeit a magasból is.

A rendezvény szervezésébe és lebonyolításába nagyon sok fiatal önkéntes kapcsolódott be. A Caritas ezúttal is köszönetet mond a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Református Gimnázium, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum, az Aurel Popp Művészeti Líceum, az I. C. Brătianu Műszaki Kollégium, a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceum, a G. E. Palade Élelmiszeripari Líceum, valamint a Gheorghe Dragoș Gazdasági Líceum diákjainak és pedagógusainak, akik hozzájárultak az idei akció sikeréhez. Köszönetét fejezi ki a szervezet továbbá a rendezvény támogatásáért a G. M. Zamfirescu Művelődési Központnak, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának, Szatmárnémeti Helyi Tanácsának, valamint a Bodnár Kft.-nek.

Jubileumi rendezvény Szigeten

Máramarossziget központi parkja igazi közösségi térré vált október 25-én, péntek délután. Itt szervezte meg ugyanis a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet máramarosszigeti munkapontja az Egymillió csillag szolidaritási akciót, immár tizedik alkalommal.

Az eseményen részt vett Reszler Mihály máramarosi főesperes, Turtureanu Róbert segédlelkész, Béres Ildikó-Ibolya, a település alpolgármestere, Kósa Attila, a Leőwey Klára Líceum igazgatója, több mint száz, segítő szándékú szigeti lakossal együtt, akik fontosnak tartották, hogy kifejezzék a szociális problémákkal küzdő felebarátaik iránti együttérzésüket. A Caritas részéről Román János vezérigazgató, valamint Józsa Nándor-Lóránd, a szervezet máramarosi tevékenységéért felelős aligazgatója volt jelen az eseményen.

Az Egymillió csillag akcióra kilátogatók szociális érzékenységük kifejezéseként egy-egy mécsest gyújtottak, amelyekből a felebaráti szeretet jelképét – a Caritas-lángkeresztet – alakították ki együtt. A helyszínen az érdeklődők megtekinthették a szervezet tevékenységét bemutató fotókiállítást is. A kisebb korosztály számára gyermekfoglalkozás-sarkot létesítettek a szervezők.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet hálásan köszöni minden résztvevőnek a jelenlétet és az akció keretében adományozott összegeket, amelyek értéke Szatmárnémetiben 3 749 lej, Szigeten pedig 2 050 lej volt. Az adományokból a Caritas a szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központja, valamint a szigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központja által ellátott beteg, magányos időseknek készít majd karácsonyi szeretetcsomagokat. Az Egymillió csillag akció keretében meggyújtott mécsesek lángja ilyen módon sok szatmári és szigeti idős karácsonyát beragyogja majd.

Palincas Erika