A gyulafehérvári szemináriumban is megemlékeztek ’56 hőseiről

0
1334
Fotók: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ/Facebook

Az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében idén is megemlékeztek az 1956-os eseményekről a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben.

Az ünnepség kezdetén Balázs Barnabás Petőfi Sándornak A magyar nép című versét szavalta el. Ezt követően Daly Attila, az EMEI elnöke beszédében reflektált arra, hogy az ünnep nemcsak megemlékezés, hanem egyben önvizsgálat – adták hírül a szeminárium honlapján.

„A mai nap azokról emlékezünk meg, akik mertek álmodni, ki mertek lépni a félelem árnyékából a szabadság és a jobb élet reményében. A csendet és a némaságot a fegyverek zaja törte meg és azoknak az ártatlanoknak vére, amely azért folyt az utcákon, mert a hatalom birtoklói egy téves ideológia szellemében kimondták a gyilkos szót. Nem szabad megfeledkezni az ártatlan emberekről, akik fegyverrel a kezükben megelégelték a félelmet, az igazságtalanságot és az elnyomást, s ki mertek törni a csendből. Az a rendszer vagy ideológia, amely kizárja alapsejtjeiből Istent, az embertelen rendszer. A halált élteti. Isten nélküli rendszer, amely az embert élteti, téves elképzelésen alapszik és előbb útobb brutalitássá fajul és az ember embertelenedéséhez vezet. Ez ellen léptek fel az ’56-os forradalmárok” – emlékeztetett az elnök. Az ünnepség a nemzeti imánk eléneklésével zárult.