Új katolikus óvoda alapkövét tették le Szentjobbon

0
2356
Fotók: Ciucur-Losonczi Antonius; Zatykó Jácint

Böcskei László váradi megyés püspök hangsúlyozta: bár sokat változott a világ és modernizálódott a technika, örökké igaz, hogy ha tartósan akarunk építkezni, ahhoz jó alap szükségeltetik. A keresztény alapokat pedig elődeink már lefektették számunkra, és ettől el nem térve kell hűséggel és elszántan építenünk a közösségünket, a jövőnket – fogalmazott a főpásztor.

Az építkezést Magyarország kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozza. A támogatás értéke közel 121 millió forint, a beruházási futamidő az első kapavágástól számított egy év – adta hírül a Bihari Napló.

Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött a szentjobbi templomban október 10-én, ahol Májernyik Mihály apátplébános köszöntötte az egybegyűlteket. Megjegyezte: ahogyan annak idején Szent László király elment a településre, és pénzt ajándékozott Mercuriusnak, hogy apátságot alapítson, úgy most, több száz év elteltével újra azért érkeztek az anyaország képviselői Szentjobbra, hogy hozzanak valamit.

Bede Hédi Erzsébet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős vezető kormányfőtanácsos azt emelte ki, hogy csak a múltra alapozva lehet jövőt építeni. Demeter Katalin, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja arról beszélt, milyen csodálatos dolog magyarnak lenni, és miért tartja Budapest fontosnak azt, hogy minél több magyar gyermek szülessen. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke úgy véli: a gyermekeket nevelő-oktató intézmény felelőssége mindannyiunkat kötelez, hiszen a szülői házzal közösen összekészített útravaló az, amelyből a gyermekeink a későbbiekben táplálkozni tudnak. Vajda Zita Bonifácia vincés nővér, a szentjobbi Szent István Általános Iskola igazgatónője azon meggyőződésének adott hangot, hogy meg kell őriznünk hitünket, magyar gyökereinket és anyanyelvünket.

A szentjobbi önkormányzat részéről Molnár József polgármester és Zatykó Jácint alpolgármester, a Bihar megyei tanfelügyelőség képviseletében Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Tankó Zita tanfelügyelő volt jelen. A gyerekek műsora után a plébánia telkén elhelyezték a megáldott, az apátságból származó alapkövet és az időkapszulát.