A missziós kereszt Marosvásárhelyen

0
3397
Fotók: Molnár Miklós Csaba

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, a Missziós kereszt másfél éves vándorútja során október 8-án, kedden Marosvásárhelyre érkezett. Ez a nap egybeesett a kerület papságának a lelkinapjával. Erre az alkalomra érkezett egyházközségünkbe Fábry Kornél, a kaposvári egyházmegye papja, a NEK főtitkára, aki a kerület papjaival közösen ünnepi szentmisét mutatott be.

Minden eucharisztikus kongresszusnak van egy szimbóluma, amely körbejár a szervező ország közösségei körében. A budapesti NEK szimbóluma az Ozsvári Csaba ötvösművész által készített missziós kereszt, amelynek igényes és szépen kidolgozott díszei közé számos ereklye van beépítve: a középpontban ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körben pedig 29 magyar (vagy magyar vonatkozású) szent ereklyéje.

Ez a missziós kereszt október 5-9 között a gyulafehérvári egyházmegyébe is eljutott: előbb a csíksomlyói Kegytemplomban, majd a hargitafürdői Szent István király-templomban gyűjtötte egybe az eucharisztia iránti tiszteletüket kifejezni akaró híveket és papokat. A körút folytatásaként Marosvásárhelyen két nap áll a hívek rendelkezésére abban, hogy megtegyék az első lépéseket a NEK eseményére való készületben: csendes szentségimádásban vagy közösségi imában, szentmisében elmélyüljenek az eucharisztiában köztünk levő Krisztus jelenlétében.

Az ünnepi napokat megnyitó szentmisén Fábry Kornél elmondta, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő célja: Jézushoz közelebb vinni az embereket, segíteni abban, hogy belegyökerezzenek az életet adó Krisztusba. Mivel a napokban és egész hónapban a Szűzanyát, a Rózsafüzér Királynőjét ünnepeljük, a szentbeszédben a rózsafüzér imádkozását ajánlotta minden jelenlevő figyelmébe, mint Krisztus előtt kedves imamódot, amely igazi fegyverünk a hit útján.

A szentmise végén meghívta a közösséget, hogy minél többen vegyenek részt a NEK eseményein, amely egy igazi tanúságtevő együttlét lehet, ha mindannyian lehetőségeinkhez mérten (jelenlétünkkel vagy imáinkkal) bekapcsolódunk a készületbe és az eseménysorozatba egyaránt.

Molnár Izabella

MEGOSZTÁS