Idősek: merjenek a szeretet pazarlásában élni!

0
1490
Fotók: Caritas-ab.ro

Több településről érkező időseket köszönthettek a szervezők a Marosvásárhelyen megszervezett idősek világnapja ünnepségen. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja szervezte rendezvényt – a résztvevők megnövekedett számára való tekintettel – a Stúdió színház dísztermében tartották október 1-én.

Kacsó Kinga-Katinka, a Teréz Anya Központ munkatársa köszöntötte először az ünnepelteket, mindazokat a szépkorúakat, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják maguk mögött. Katinka a fa szimbólumával ábrázolta az életünk folyamatát, amely kis csenevész csemeteként kezdi, majd sudár termetet növeszt, tele lesz zöld levelekkel, virágba borul, termést hoz, aztán lehullatja a sárguló leveleit, majd téli álmot alszik – számol be az eseményről a gyulafehérvári Caritas honlapján.

„Önök, kedves ünnepeltek, a legszebben pompázó időszakban vannak éppen: a millió színpompában virító őszben. Ahogy egy kis fa is megvívta a maga harcait, merész csatáit, úgy Önök is: nehézségek közepette felnevelték, majd útjára bocsájtották gyerekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel és alázattal. Az élet adta tapasztalatok idővel bölcsességgé nemesedtek. Ma már udják: mindennek rendelt ideje van, s helye van az ég alatt minden akaratnak” – fogalmazott Kacsó Kinga-Katinka.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója arra az aggasztó viselkedésre hívta fel a figyelmet, amely a nyereségorientált kultúrában figyelhető meg: teherként, „kidobható nehezékként” tüntetik fel az öregeket.

„Szomorú látni az öregek félresöprését, ami bűn! A civilizációk között az idősekre való odafigyelés tesz különbséget. Meg kell nézni: az adott civilizációban odafigyelnek-e az öregekre? Van-e helyük a társadalomban? Ez a civilizáció előrehalad, ha képes megbecsülni az öregek bölcsességét és tudását. Az igazgató egy mindenkit szíven ütő gondolatot emelt ki: Az idősek mi vagyunk: előbb vagy utóbb megöregszünk, elkerülhetetlenül, még ha nem is gondolunk rá. És ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, akkor majd velünk is így bánnak” – magyarázta az igazgató.

A keresztény gondolatok sem maradhattak el, amelyeket idén is Balla Imre, a Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze vitt a rendezvényre. A három szent, Kalkuttai Szent Teréz Anya, Kis Szent Teréz és Assisi Szent Ferenc kiváló életét, életének üzenetét bemutatva, Balla Imre az élet és Isten szeretetét hangsúlyozta mondván: bármilyen nehéz élethelyzetben legyünk, Isten szeretetéből mindig lehet elégséges derűt, elégséges életszeretetet meríteni. A segédlelkész egy kéréssel is fordult a jelenlévőkhöz: „Mi, akik fiatalok vagyunk, az életnek a kihívásait néha nehezebben tudjuk feldolgozni. Telepedjenek mellénk és segítsenek bennünket abból a bölcsességből, abból a tapasztalatból, ami Önöknek az évek során megszületett, hogy mi is megtaláljuk a helyes irányokat.
Az időskor a szeretet pazarlásának az ideje. És számunkra, a fiatalok számára szükség van arra a szeretetre, amit Önök tudnak ajándékozni, hiszen van bőven. Bátorítom Önöket: merjenek így, a szeretet pazarlásában élni!”

Az ünnepi műsor részeként Köllő Orsolya pszichológus, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa az érintésről, annak biológiai és pszichológiai hatásáról tartott előadást. Úgy fogalmazott: a szeretet legkifejezőbb jele az, hogy megöleljük egymást, megsimogatjuk egymást, megpusziljuk egymást. Már kisgyermekkortól igényeljük az érintést, kutatások bizonyítják azt, hogy milyen szerepe van az érintésnek a gyermekek fejlődésében. Kamaszkorban csökken az igény kifejezése az érintésre, de ez nem azt jelenti, hogy a fiatalnak nincs igénye arra, hogy megérintsék.

Az előadás alatt megtudtuk, az érintés szükséges és sosem elég: fájdalomcsökkentő hatása van, hiánya pedig nagyok sok egészségügyi problémát tud okozni. Bebizonyították, hogy minél többet ölelünk valakit, annál erősebb az immunrendszere. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az érintés jelenléte a Bibliában nemcsak gyakori, de legtöbbször összekapcsolódik a gyógyítással. Köllő Orsolya üzenete tehát egyértelmű: időskorban is öleljünk, érintsünk, simogassunk minél többet!

A műsort a nyárádszeredai Kis Bekecs Együttes vajdaszentiványi, kalotaszegi, Küküllő-menti, Nyárád-menti és magyarpalatkai táncokkal és énekekkel zárta, amelyet szeretetvendégség és tombola követett.

Márton Kinga Izabella