2019. október 1., kedd

0
1041

EVANGÉLIUM

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták be Jézust, mert Jeruzsálembe tartott.
Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: „Uram, akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket?” De ő hozzájuk fordult és megfeddte őket: „Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek. Az Emberfia nem azért jött, hogy az embereket elpusztítsa, hanem hogy megmentse.” Ezután másik faluba mentek.
(Lk 9,51-56)

Amikor valaki nem úgy táncol, ahogy mi fütyülünk, rögtön dühösek leszünk. A szamaritánusok ellent mondanak, amikor nem fogadják be Jézust és tanítványait. A tanítványok pedig nem egyszerűen dühösek lesznek, hanem bosszúállókká válnak, pusztító haragot tanúsítanak. Nincs meg bennük Jézus lelkülete. Le kell győznünk a dühöt, mert az szétválaszt, megöl és elpusztít. Jézus pedig nem pusztítást, hanem életet akar.

Barta Barnabás plébános

MEGOSZTÁS