Megmentették a Notre-Dame egyik kincsét

0
1775
Fotó: MTI/EPA/Philippe Lopez

Sikerült megmenteni a gombásodástól és a víz okozta egyéb károsodásoktól egy 18. század elején készült óriási méretű szőnyeget, amely az április tűzesetkor a párizsi Notre-Dame-székesegyház oltása közben ázott el.

A Lajos Fülöp király által 1841-ben a párizsi Notre-Dame székesegyháznak adományozott színpompás szőnyeg annyi vizet szívott magába, hogy súlya háromszorosára, három tonnára nőtt. A bőségszarukkal és tarka virágkoszorúkkal gazdagon díszített szőnyeget a tűzoltás után sürgősen biztonságba helyezték, hogy megóvják a tetőzetből lecsöpögő ólomtartalmú víztől, majd egy szélcsatornában kiszárították, végül lefagyasztották, hogy elpusztuljanak a gombák és egyéb paraziták, amelyek kárt okozhatnának az anyagában – írja a Magyar Kurír.

A 25 méter hosszú és 7,35 méter széles gyapjúszőnyegre további, hónapokig tartó restaurálás vár, de előtte bemutatják a nagyközönségnek a kulturális örökség napjain, szeptember 21–22-én az állami bútor- és szőnyegvagyont kezelő ügynökség, a Mobilier National párizsi székhelyén.

Az értékes szőnyeget az elmúlt évtizedekben csak két alkalommal terítették ki – így II. János Pál pápa 1980-as látogatása idején.