A kereszt arra buzdít, hogy vállaljuk az áldozatot

0
367
Fotó: Gerhardus.ro

A Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én megtartott templombúcsún Kocsik Zoltán templomigazgató meghívására a temesvári piarista templomban Miklós Csaba majláthfalvi plébános mutatott be szentmisét délután Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, Szabó Tibor ifjúsági lelkész és Hajdú József kórházlelkész koncelebrálásával. Az istenházát meg­töl­tő hívek Temesvár több plébániájáról érkez­tek.

Szentbeszédét a meg­hí­vott plébános azzal indította, hogy Jézus keresztje, amely gyakorlatilag két egymásra merőlegesen összeillesztett fadarab, és amely jelenleg több millió keresztény embernek nagyon sokat jelent, mások számára ma is zavaró jelkép. A keresztények Jézus megváltó szenvedésének és Isten végtelen szeretetének a jelét látják benne – adta hírül a temesvári egyházmegye honlapján.

„A kereszt arra buzdít minket, hogy mondjunk le a kényelmünkről, és vállaljuk az áldozatot. Boruljunk le a kereszt előtt, nézzünk fel a megfeszített Krisztusra, és gondoljuk át: ezt azok tették vele akkor. De vajon én nem ugyanazt teszem most? Boruljunk le a kereszt előtt, kérjük Isten irgalmát, és valósítsuk meg azt, amit a mai szentleckében hallottunk Szent Pál filippieknek írt leveléből: »…hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr«” – hangsúlyozta a szónok.

A temesvári piarista templom főoltárát, amely a keresztre feszített Megváltó alakját ábrázolja két oldalán Szűz Mária és Szent János apostol szobrával, 1912. januárjában Glattfelder Gyula csanádi püspök szentelte fel.

Sipos Enikő

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here