Pál Vilmos Barna: a NEK megtiszteltetés, lehetőség és kötelesség

0
2147
Fotó: Hargita Népe

Egy nappal a visszaszámlálást elindító mozzanat és egy évvel a világraszóló ünnep megkezdése előtt Pál Vilmos Barna alcsík-kászoni főesperest, csíkszentgyörgyi plébánost kérdezte a Hargita Népe az egyre közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán.

„Az ötvenkettedik világkongresszusra készülünk. Ötvenkét hét van egy évben. Jelképben gondolkodva: az egész évet átjára az oltáriszentségben köztünk lévő Jézus jelenléte. A teljes életünket átjárja az eucharisztia. Benne élünk, mozgunk és vagyunk, ahogy az apostol írja levelében. Nekem mindig a teljesség érzését adja, amikor a templomban, csendes percekben leborulhatok előtte és átadhatom magam neki. Csodálatos maga a mottó is, amely tényleg megérintett és valahogy kifejezi számomra, hogy mit is jelent az eucharisztiában jelen lévő Jézus nekem: »Minden forrásom belőled fakad« (Zsolt 87,7). Tényleg így érzem” – fogalmazott a főesperes-plébános. Elmondta, első perctől, ahogy hírt szerzett az eseményről, örült annak, hogy nyolcvan év után újra, a százharmincnyolc éves múltra visszatekintő NEK ideje alatt immár másodszor is megtisztelték azzal Magyarországot, anyaországunkat, hogy ilyen nagy horderejű, vallásos rendezvénynek adhat ottont. Pál Vilmos Barna elmondta, megtiszteltetés, hogy méltónak találták a magyar népet, a Boldogságos Szűz Mária virágoskertjét, hogy a köztünk és értünk az oltáriszentségben jelen lévő Krisztust felmutassa a világnak.

„Lehetőséget kaptunk, hogy újrarendezzük széthullóban lévő életünket, felrázódjunk közömbösségünkből, szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat Jézussal, hogy újra életünk középpontjába állítsuk Őt. A megtiszteltetéssel és lehetőséggel együtt kötelességet is kaptunk, hogy kereszténységünkért mindig kiálljunk, Jézus iránti ragaszkodásunkat megmutassuk és példát adjunk a világnak hitünk megélésével. Don Bosco gondolata szerint: »Feladatunk úgy élni, hogy mások általunk szeressék meg az Istent!«. Ez a papi jelmondatom. Az eucharisztikus kongresszus felhívás erre az »életstílusra«” – fejtette ki a főesperes-plébános. Hozzátette: az előkészület évében igyekeznek bekapcsolódni „házilag” is ebbe a folyamatba. Havonta szentségimádási esteket tartanak plébániatemplomukban, Pál Vilmos Barna pedig folyamatosan nyomon követi az eseményeket többek közt a rendszeres érkező NEK-hírlevelekből. Ezekből ötleteket merítve az egyházközség igyekszik eucharisztikus közösség lenni.

„Próbálom megértetni a hívekkel, hogy a vallás nem magánügy, hanem nagyon is közügy” – fűzte hozzá a főesperes. Elmondta: három eseményen szeretne részt venni: jövő év szeptember 13-én a nyitó szentmisén és a közös elsőáldozáson, szeptember 19-én a Kossuth téri szentmisén és az azt követő eucharisztikus gyertyás körmeneten, valamint a Statio Orbis ünnepi zárószentmisén szeptember 20-án a Hősök terén.

Varga Gabriella