A kolozsvári Szent Cecília énekkar Hamburgban

0
1485

Az elmúlt öt évben tartalmas és magas színvonalú zenei eseményeket sikerült a kolozsvári Szent Cecília énekkarnak és a hittfeldi vegyeskarnak összehoznia mind Németországban, mind Erdélyben, előadván a zeneirodalom két legismertebb oratóriumát, Haydn Teremtését és Händel Messiását. A hittfeldi vegyeskar meghívására szeptember 4–9. között a kolozsvári Szent Cecília kórus Hamburgban vendégszerepelt a Winsenben (Luhe) szervezett Brahms-fesztivál keretében.

Az idei zenei együttműködés talán azért volt különösebb, mert világi muzsikát tanultak: Brahms Liebeslieder Walzer-sorozatát, emellett két vallásos mű is felcsendült: Berlioz – Geistlichea Gesang és Brahms – Ave Maria. Kisboldogasszony napján Winsen (Luhe) katolikus templomában került sor a koncertre a kolozsvári származású Ádám Máriusz vezénylete alatt. A próbaidőpontok  melletti szabadidőben számos szép helyet is sikerült meglátogatniuk a kolozsváriaknak: eljutottak Lübeckbe, Lüneburgba, Hamburgba és a szerencsét próbáló muzsikusok úti céljába, Brémába is. A hamburgi együttlét talán legszebb és legmeghittebb pillanata volt, amikor a kórus, hivatásához híven egyházzenei szolgálattal vehetett részt a Mariendomban celebrált szombat esti szentmisén. A protestáns többségű régióban a Mariendom volt az első olyan katolikus templom, amelyet a reformáció után építettek Hamburgban.

Georg Taubitz újmisés nagy szeretettel fogadta a kolozsvári kórust, magyar tudását összeszedve magyarul köszöntötte a csapatot. Mivel a német újmisés Rómában a német-magyar kollégium növendéke, feltételezhető, hogy magyar nyelvtudását Kovács Szabolcs erdélyi újmiséstől sajátította el, akinek a kolozsváriak a hamburgi kapcsolatteremtésért külön hálásak.
A kolozsvári Szent Cecília énekkar három kórusművet énekelhetett a szentmisén a csodálatos akusztikájú templomban. Eberhard Lauer, a dóm orgonistája elkápráztatta az értő kórustagokat az egyházi énekek előtti improvizációival és kíséretével. Többen kérdezték: hát nem énekel? Nem, a német hagyományban az orgonista csak kísér, az ének a közösség, illetve az előénekes feladata.

Potyó István