Wagner-, Strauss-, Giménez-dallamok a temesvári Milleniumi templomban

0
1966
Fotók: Pázmány Zoltán

A németországi Junge Philharmonie Ostwürttemberg zenekar romániai turnéjának keretében szeptember 3-án, kedden este 7 órakot a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban lépett fel. A szimfonikus hangverseny védnöke Friedlinde Gurr-Hirsch államtitkár, főméltóságú Eberhard de Wurttemberg herceg és a Temesvári Római Katolikus Püspökség volt.

Főméltóságú Eberhard de Wurttemberg herceg, valamint az államtitkár asszony jelenlétével is megtisztelte a rendezvényt, és néhány szóban a zenekar tagjait és a közönséget is üdvözölte. Az egybegyűlteket köszöntötte továbbá Kapor János tiszteletbeli kanonok, a Millenniumi templom plébánosa és prof. dr. Walter Kindl egyetemi tanár, a rendezvény moderátora – adta hírül a temesvári egyházmegye honlapján.

A hangversenyen a Temesvári Római Katolikus Püspökséget Roos Márton nyugalmazott püspök képviselte. A meghívottak között jelent volt Herbert Hofauer polgármester, a bajorországi Altötting város és egyben ismert Mária-kegyhely elöljárója. A temesvári Polgármesteri Hivatal részéről jelen volt dr. Nicolae Robu polgármester, a Németország Szövetségi Köztársaság temesvári konzulátusát Ralf Krautkrämer konzul képviselte. A zenekart Uwe Renz karmester vezette.

A közönség a különleges koncerten Richard Wagner, Jules Massenet, Arturo Márquez, Wilhelm Stenhammar, Edward Elgar, ifj. Johann Strauss, Pietro Mascagni és Jerónimo Giménez műveiből hallhatott. A zenekar romániai turnéjának Temesvár, illetve a gyárvárosi Millenniumi templom volt az utolsó állomása. Az 1995-ben alapított Junge Philharmonie Ostwürttemberg igazi kulturális és zenei nagykövete lett az általa képviselt régiónak.

dr. Claudiu Călin