Új bíborosokat nevezett ki Ferenc pápa

0
1635
Matteo Zuppi bolognai érsek, kinevezett bíboros. Fotó: Vatican News.

A vatikáni rádió munkatársai Ferenc pápa vasárnapi bejelentését követően, melyben tíz bíborost nevezett ki, megkeresték telefonon az új kardinálisokat és megkérdezték tőlük, hogy miként érte őket a kinevezés.

P. Michael Czerny jezsuita: Számítok mindenki imádságára

P. Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma migránsokkal foglalkozó szekciójának titkárhelyettesét Brazíliában érték el: „Jónapot mindenkinek, üdvözlet a brazíliai Guararemából, mely Sao Paulo közelében fekszik. Hálát adok az Istennek és Ferenc pápának ezért az új küldetésért, az új szolgálatért, ami nagy megtiszteltetés számomra. Most éppen a „Sin Tierra – Földnélküli” mozgalom nemzeti erdei iskolájában veszek részt egy találkozón, amin a latin–amerikai népi mozgalmak képviselői vesznek részt, hogy előkészítsék az Amazónia püspöki szinódusra szánt hozzájárulásukat. Hálát adok az Istennek a gondviseléséért, végtelen irgalmáért és nagyon számítok mindenki imádságára.”

A kinshasai új bíboros: A kinevezés bátorítja a kongói nép harcát

Az 59 éves Fridolin Ambongo Besungu kapucinus szerzetes Kinshasa új kinevezett bíborosa. Nagy meglepetést okozott számára a kinevezés, minthogy semmit nem tudott az egészről. Egyébként az emberektől tudta meg a kinevezést, minthogy annak hírére számtalan köszöntő üzenetet és telefonhívást kapott. A megtiszteltetés a helyi egyháznak szól, amely hangot adott a kongói nép szenvedésének. „Én úgy látom – nyilatkozta az új bíboros –, hogy ez a kinevezés mintegy elismerése annak a helyes választásnak, mellyel reményt adtunk a népünknek. Az emberek mindig azt kérdezték: A pápa mikor ad nekünk már egy bíborost? Ma ez megtörtént. Azt hiszem, most a kongói nép nagyon boldog, mert van már bíborosuk. Ferenc pápa így akarja bátorítani a kongói nép harcát, melyet egy méltóbb életért folytat”.

Zuppi bolognai érsek: A bíbor a vér színe, készség a legvégső tanúságtételre

Matteo Maria Zuppi bolognai főpásztor Lourdes-ban vezetett éppen zarándoklatot, amikor a kinevezés híre érte: „Semmiről nem tudtam, éppen szentmisét mutattam be itt Lourdes-ban, ahová 800 fős bolognai egyházmegyei zarándoklat élén érkeztem. A hírre nagyon meglepődtem, de azonnal eszembe jutott a mai evangélium: »Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig magát megalázza, azt felmagasztalják«. Hálás vagyok Ferenc pápának, hogy rám gondolt, és ezt a kinevezést úgy tartom, mint egy felhívást a munkára és az imádságra az egyház egységéért. A bíbor a vér színe »usque ad sanguinis effusionem«, egészen a vérontásig menően, vagyis a készség az evangélium melletti legvégső tanúságtételre. A mai nap (szerk. megj.: szeptember 1.) egyúttal Szent Egyed emléknapja, akinek a nevét viseli a Szent Egyed közösség, melyben hosszú időn keresztül szolgáltam. De gondolok még két másik egybeesésre. Ma van a teremtésvédelem világnapja, azzal az elkötelezettséggel, amit Isten bízott a kezeinkre, hogy őrizzük meg az eljövendő nemzedékek számára. És szeretnék még emlékezni e napon egy szomorú évfordulóra. Nyolcvan évvel ezelőtt tört ki a második világháború, ami milliók életébe került. Itt Lourdes-ban azért imádkoztunk, hogy az egyház őrizze meg mindig az egységét és álljon közel a szenvedő emberekhez” – nyilatkozta Zuppi érsek, a bíborossá kinevezett bolognai főpásztor.

Jean-Claude Hollerich jezsuita, Luxemburg érseke: A pápa, az egyház, Isten népe bíborosa szeretnék lenni

Jean-Claude Hollerich jezsuita, luxemburgi érsek, aki éppen Portugáliában tartózkodott a hír vételekor: „Megtiszteltetés számomra, ám a mai evangéliumban éppen azt hallottuk, hogy nem kell nekünk a jó, vagy a jobb helyeket választani. Most tehát imádkozom, hogy olyan bíboros lehessek, aki teljes egészében a pápa, az egyház, Isten népe, minden férfi és minden nő szolgálatában áll”.

Forrás: Vatican News.

MEGOSZTÁS