Környezetbarát keresővel tehetünk az erdőkért

0
1236
Eddig több mint 65 millió fát ültettek. Fotó: blog.ecosia.org.

Bármilyen meglepő, de az erdők gyarapodásához járulhatunk hozzá, ha a Google keresőjét egy ökobarát internetes keresőre cseréljük. Az Ecosia nevű kereső mögött álló cég azt ígéri, hogy a reklámbevételeinek 80 százalékát faültetésre fordítja. Az ecosia.org számlálója szerint eddig több mint 65 millió fát ültettek.

Az amazonasi erdőtüzek médiavisszhangja nyomán komoly növekedést mértek az Ecosia kereső használatában. Egyetlen nap alatt több mint tízszeresére nőt a letöltések száma, az átlagos 20 000-ről 250 000-re. Tíz éve létezik a cég, ami lehetővé teszi, hogy akár otthonról, a mindennapi internetes kereséseink révén is tehessünk a fák pusztulása ellen. Amellett, hogy a cég a bevételei jelentős részét faültetésre fordítja, teljes pénzügyi nyilvánosságot vállal.

Bár maga az internetes keresés is szén-dioxid-kibocsátással jár az elhasznált energia miatt, azonban az Ecosia a faültetéseknek köszönhetően nem pusztán szén-dioxid-semleges, hanem pozitív a mérlege a környezetre gyakorolt hatása tekintetében. Szervereik üzemeltetéséhez napenergiát használnak, hogy így helyettesítsék a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamos energiát.

A bevételek nagy részét olyan nonprofit szervezeteknek adják, amelyek fák ültetésével igyekeznek tenni a klímaváltozás ellen, így Brazíliában, Etiópiában, Madagaszkáron is telepítettek már fákat a keresésekből befolyó összegekből. Tavaly egymillió eurót ajánlottak fel a német RWE energiakonszernnek egy 200 hektáros erdő megmentésére Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Ugyan a Google keresője is szén-dioxid semleges 2017 óta, azonban az Ecosia használata aktívan segíti a bolygó légkörének helyreállítását. Ha az Ecosián olyan sok keresést futtatnának le, mint amennyit a Google-on végeznek, akkor a bolygó szén-dioxid-kibocsátásának 15 százalékát tudnák elnyelni az Ecosia támogatásával ültetett fák.