Bartholomaiosz pátriárka is felszólalt az erdőtüzek miatt

0
1228
Bartholomaiosz pátriárka azt javasolja, hogy „ültessünk minél több fát, ami dicséretre méltó kezdeményezés, de ami még fontosabb az az, hogy minél kevesebbet vágjunk ki”.

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a világon tomboló erdőtüzek miatt felhívást tett közzé augusztus 24-én, amelyben imára hívja a híveket és jóakaratú embereket a fenyegetett és erdőtüzek sújtotta vidékekért. Szeptember elsején, a teremtett világ védelmében létrehozott ökumenikus imanapon bemutatják azokat a kezdeményezéseket és tevékenységeket, amelyeket a patriarkátus megvalósított az Isten által teremtett világ védelme érdekében.

A pátriárka a bolygó erdőtüzeire irányítja a figyelmet, amelyek Amazónia esőerdőitől kezdve Afrika sivatagain keresztül olyan területeket is érintenek, amelyeket normális esetben hó fed, mint az Északi-sark és Alaszka esetében, de Spanyolország és Szibéria is érintett. Meglátása szerint ezek a tüzek valójában a világ ökoszisztémáját fenyegetik, amely egyre sérülékenyebb. Hónapról hónapra dőlnek meg a melegrekordok, és a minden korábbinál hatalmasabb meleghullámok hektárok és emberek millióit károsították meg.

A lángok elsősorban a fákat sújtják, amelyek alapvető fontosságúak a Föld számára, túlélésünkért és lelkünknek is, nemcsak esztétikai vagy kereskedelmi szempontból értékesek, hanem a klímaváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet töltenek be. Ezért Bartholomaiosz pátriárka azt javasolja, hogy „ültessünk minél több fát, ami dicséretre méltó kezdeményezés, de ami még fontosabb az az, hogy minél kevesebbet vágjunk ki”.

A konstantinápolyi ortodox pátriárka továbbá figyelmeztet a szén-dioxid kibocsátás növekedésének súlyos következményeire. Hangsúlyozza, hogy „figyelembe kell venni a természet alapvető törékenységét, bolygónk erőforrásainak korlátozottságát és a teremtett világ egyedülálló szent mivoltát”.

Amazóniai tűzoltás 

Bejelentette, hogy szeptember elsején, az ötödik alkalommal sorra kerülő teremtett világ védelmében létrehozott ökumenikus imanapon – amelyet Ferenc pápa indított el 2015. augusztus 10-én –, bemutatják azokat a különböző kezdeményezéseket és tevékenységeket, amelyeket a patriarkátus az utóbbi harminc évben megvalósított az Isten által teremtett világ védelme érdekében.

Afrika is lángol

A világban továbbra is tombolnak a tüzek, emlékeztet a Vatican News összefoglalójában: Amazónián túl, amelyért Ferenc pápa felhívást intézett augusztus 25-én, vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával, az utóbbi napokban Afrikában is tüzeket észleltek. Angolában 6902, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 3395 tűzfészket regisztráltak. Zambiában is egyre több tűz keletkezett. Aggasztó adatok ezek, amelyekhez hozzáadódik még a több mint ötmillió hektár erdő, amely Szibériában égett le augusztus elején. Súlyos tűzvész sújtotta a Kanári-szigeteken Cruz de Tejeda hegyes régióját is. Július végén pedig eddig sosem tapasztalt tüzek ütöttek ki Grönland és Alaszka vidékein is.