2019. augusztus 20., kedd

0
896

EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült.
Aki viszont hallgatja szavaimat, de nem követi azokat, ahhoz az ostoba emberhez hasonlít, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, nekizúdult a háznak, az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.
Ezzel Jézus befejezte beszédét. A nép elragadtatással hallgatta tanítását, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.
(Mt 7,24-29)

A sziklára épített ház képével találkozunk a mai evangéliumban. Ennek megvalósítói, építői kellene legyünk egyháziak és világiak egyaránt. Ma amikor mindenkinek szabad vélemény nyilvánítási joga van, oly könnyű kimondani, hogy „ez csak ilyen ”! De teszünk-e eleget annak érdekében, hogy valóban szikla jellegű legyen nem csak a tenni akarásunk, hanem a megalkotás is. Szent István országalapító királyunk ebben élen járt, ő tudta, ha nem sziklára épít, akkor a legkisebb szellő is feldönti, megsemmisíti az életalkotást. A mi sziklánk maga Isten. Kellenek jó pedagógusok, orvosok, az igazságot védő szakemberek, papok, szerzetesek és nem utolsó sorban jó édesapák és édesanyák akik a szikla képével és jellemével öltöztetik fel mai társadalmunkat. Legyünk ne csak az élet megálmodói, hanem építői, alkotói. A remény és élet tovább adóiként csak a szikla jelleme maradt, ebben kell megerősödnünk, megújulnunk.

Csíki Szabolcs plébános

MEGOSZTÁS