A pápa felhívása a genfi egyezmények 70. évfordulóján

0
1096
A fontos nemzetközi jogi eszközök határt szabnak az erő használatának – fogalmazott Ferenc pápa. Fotó: Vatican Media

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy 70 évvel ezelőtt, 1949. augusztus 12-én írták alá a ma is érvényben levő genfi egyezményeket, amelyek megállapítják az irányadó alapvető nemzetközi jogi szabályokat fegyveres konfliktusok esetén – tájékoztat a Vatican News.

A fontos nemzetközi jogi eszközök határt szabnak az erő használatának. Céljuk, hogy védelmezzék a polgári személyeket és foglyokat háborúk idején. Ez az évforduló még inkább tudatosítsa az államokban annak az elengedhetetlen szükségességét, hogy oltalmazzák az életet és a fegyveres konfliktusok áldozatainak méltóságát. Mindenki kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi humanitárius jog által megszabott korlátokat, oltalmazva a védtelen lakosságokat és a polgári létesítményeket, különös tekintettel a kórházakra, iskolákra, istentiszteleti helyekre, menekült-táborokra. Ne feledjük, hogy a háború és a terrorizmus mindig súlyos veszteség az egész emberiség számára, az emberiség nagy kudarcát jelentik! – mutatott rá Ferenc pápa.

Hetven éve, 1949. augusztus 12-én fogadták el Genfben a háborúk áldozatainak védelméről szóló, ma is érvényben lévő egyezményeket, amelyek az 1864-es genfi egyezményt korszerűsítették a második világháború tapasztalataiból okulva. A genfi konvenciók a háborúk áldozatainak – ideértve a civil lakosságot is – védelmét szolgáló politikai és egyéb indítékoktól független, irányadó és alapvető nemzetközi jogi szabályokat foglalják össze.

Forrás: Vatican News/MTI