Tu solus Dominus

Felszentelték az új jászvásári püspököt

0
2225
• Fotó: TVR

Napra pontosan egy évvel ezelőtt – Urunk színeváltozásának ünnepén – a temesvári egyházmegye kapott új főpásztort, 2019. augusztus 6-án pedig a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisében, Iosif Păuleţ személyében felszentelték a jászvásári római katolikus egyházmegye hetedik püspökét.

A júniusi pápalátogatásra emlékeztetett az időjárás – emlegették a román televízióban közvetített szentmise kommentátorai –, hisz bár tegnap még nem volt túl ígéretes, mára megérkezett az ünnepi napsütés. A jászvásári Szűz Mária királynő katedrális és a templom körüli tér igazi táborhegyi helyszíne volt az püspökszentelésnek. Petru Gherghel, a leköszönő főpásztor köszöntötte Miguel Maury Buendía apostoli nunciust és a jelen lévő püspököket az ünnepi liturgia kezdetén, amelyen az új püspök szíve szerinti igényes egyházzenei szolgálatot egy egyesített vegyes kar látta el Ciprian Antălucă Rómában képzett egyházzenész vezetésével. A Missa de Angelis kristálytiszta dallamai tették felemelővé az ünnepet, felajánláskor felcsendült a pápalátogatás himnusza is. Az igeliturgiában az új főpásztor unokahúga és unokaöccse olvasta fel a szentírási részeket, a zsoltárt is egy fiatal családtag énekelte.

Az egy évvel ezelőtt felszentelt József püspök köszönti az újonnan felszentelt József püspököt

A püspökszentelés szertartását Petru Gherghel vezette, aki ünnepi homíliáját két kulcsszó köré építette: kiválasztás és engedelmesség. Isten az, aki kiválaszt és meghív, püspöknek lenni pedig nem jelent mást, mint szolgálatot. A Mindenszentek litániájában, amikor a szentelendő püspök földre borulva fejezi ki teljes önátadását Istennek, a nemrég boldoggá avatott romániai szent életű személyeket is segítségül hívták.

Iosif Păuleţ püspök címere

Miután Iosif püspök átvette a püspöki jelvényeket, a szentmise főcelebránsi szerepét is átvette. Címere és pásztorbotja személyiségének és főpásztori programjának kifejezője, a bibliai nárduszvirág, Ferenc pápa címérében is fellelhető. Jelmondata: Tu solus Dominus – Egyedül te vagy az Úr!

Áldoztatáskor családja tagjai járultak először az új püspök elé, aki néhány nap múlva szülőfalujában, majd pedig a híres Mária-kegyhelyen, Kacsikában fog búcsús szentmisét celebrálni Szűz Mária mennybevételének ünnepén.

A szentmise végén Ioan Robu, a Romániai Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte az új, majd rögtön utána az emeritus püspököt.

Ferenc pápa 2019. július 6-án fogadta el Petru Gherghel jászvásári
megyés püspök lemondását, és utódának kinevezte Iosif Păuleț főesperes-plébánost.