A legidősebb ellátottat köszöntötték

0
1198
Fotók: Palincas Erika

Az ünnepelt hat hónapja jár az idősnapközibe, nagyon jó kedélyű, szereti a társaságot, ha hallása miatt nem is tud már úgy kommunikálni, de érzi ő is a közösség tagja és a humorát is határozottan őrzi.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijének munkatársai és az intézményt látogató nyugdíjasok csütörtökön, 98. születésnapja alkalmából köszöntötték a központ legidősebb ellátottját, Ferenczi Lajost. Az ünnepelt hat hónapja jár az idősnapközibe, nagyon jó kedélyű, szereti a társaságot, ha hallása miatt nem is tud már úgy kommunikálni, de érzi, hogy ő is a közösség tagja, hogy odatartozik, van kihez szólnia, van kivel megosztania gondolatait, érzéseit. Frappáns megjegyzéseit gyakran napokig emlegetik a központban. A klubfoglalkozások közül kedvence a kártyázás, amiben ő a központ ásza. Bár közel egy évszázados élete során rengeteg mindent megélt, Ferenczi Lajos állítja, érdemes élni, jó élni.

A legidősebb csoporttárs megünneplése a központba járó idősek számára is kiemelt jelentőséggel bírt. Ünnepi ruhát öltöttek és természetesen ajándékkal is készültek – mégpedig személyre szabottal. Az eseményt megelőző napokban minden idős elmondta, hogyan látja az ünnepeltet, közösen rímeket faragtak a véleményekből, amelyeket aztán a központban önkénteskedő diáklány, Fülep Izabella számítógépbe beírt, majd kinyomtatott, és kollázs formájában közösen adták át azt Lajos bácsinak. Az ünnepi hangulatot a csillagszórós szülinapi torta tette teljessé. Az eseményen a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója, Román János is részt vett osztozva az idősek örömében, reményt és vigaszt hozó szavakat intézve mindegyik szépkorúhoz külön-külön.

A 98 éves Lajos bácsi megünneplése az őt felköszöntőket óriási erővel töltötte el. Az idősek megbeszélték, hogy új, közös célkitűzésük az, hogy mindannyian elérjék ezt a szép kort, ugyanolyan jó fizikai és szellemi formában, ugyanolyan derűsen, mint Lajos bácsi, aki azt a feladatot vállalta, hogy mindenkit bevár.

Palincas Erika