Fiatalok nyelvén átadni az örök érvényű istenüzenetet

0
2294
Fotók: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Egy hétig a szatmári egyházmegyében vendégeskedtek Erdély római katolikus hitoktatói a Bolyai Nyári Akadémia keretében. A mai fiatalokhoz eredményesen szóló vallástanári módszer nehéz kérdésének tárgyalásán túl az egyházmegye kulturális, gasztronómiai, egyházi örökségével is alaposan megismerkedtek a résztvevők.

Negyvenöt erdélyi és egy vajdasági hittantanár részvételével tartották július 21-27. között a Bolyai Nyári Akadémia hitoktatóknak szánt továbbképzését Szatmáron a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Egyházmegyei Főtanfelügyelőség szervezésében. A tapasztalati tanulásról szóló hét az ismeretbővítés mellett lehetőséget nyújtott a tanároknak arra is, hogy megismerjék a hely történetét, kulturális gazdagságát – adta hírül a szatmári egyházmegye honlapján.

„Az egyházmegye gyönyörű lelki, szellemi és tárgyi örökséggel rendelkezik, amihez igazi vendégszeretet és nagyon jó gasztronómia társul” – mondta dr. Ozsváth Judit, a Bolyai Nyári Akadémia egyik előadója.

Kastélyból a csendbe

A tanárok intellektuálisan és lelkileg egyaránt töltekezhettek. A továbbképző központi témája a tapasztalati tanulás volt és nem csak elméletben hallhattak a tapasztalati tanulás előnyeiről, hanem ki is próbálták a módszereket. A megnyitó és a szentmise után elméleti oktatást kaptak, majd látogatást tettek a püspöki levéltárban, a püspöki palotában és a székesegyházban. Az Értékvadászat című játékon 4-5 fős csapatokban, feladatlap segítségével fedezték fel Szatmárnémeti látnivalóit, nevezetességeit.

A kedd a zarándoklat napja volt. Reggel útra keltek és első állomásuk a kaplonyi ferences szerzetesekhez vezetett. A szentmise keretében bemutatták a résztvevőknek a Károlyi grófok kriptáját és a rendház könyvtárát. A Kalazanczi Szent József templomban, az Aranyszarvas fogadóban és a Károlyi-kastélyban is jártak. Innen Máriapócs felé vették az irányt: a kegyhely és a kegytemplom bemutatása után mindenkinek lehetősége volt egyedül csendben lenni, imádkozni a máriapócsi Szűzanya előtt.

A fiatalok nyelvén

Szerdán a digitális technikákkal, alkalmazásokkal ismerkedtek az oktatók. Jól tudják, hogy ma már minden diák zsebében ott van az okostelefon, ők nagyon szívesen használják is, a hittantanárok azonban szeretnék a digitalizáció nyújtotta előnyöket jobban kihasználni, beépíteni a hittanórákba, hogy a mai generációnak élményszerűen, az ő kommunikációs csatornáikat felhasználva adhassák át az örök érvényű isteni üzenetet.

Dr. Ozsváth Judittól elmondta, az ősztől bevezetésre kerülő 7. osztályos hittankönyvben új rovat jelenik meg Művészi szép címmel: ezen belül minden leckénél egy vagy két, a témához kapcsolható művészeti alkotást ismertetnek a tankönyv összeállítói. Ezzel bátorítják arra az oktatókat, használják bizalommal a művészetet a hitélményre vezetéshez, az ismeretátadáshoz.

„Sok gyermek csak az iskolában találkozik a hit és a vallás dolgaival, s ha ez a találkozás élményszerűen történik, valószínűbb, hogy tudatosan a Legszentebb felé fordul a fiatal” – emelte ki Ozsváth Judit.

A csütörtöki tanulmányi körúton a továbbképző résztvevői az egyházmegye északi régiójával, annak sajátosságaival ismerkedtek. Első állomásuk a szaploncai Vidám Temető volt a kéken pompázó jellegzetes fejfákkal, amelyeken a feliratok vidám rigmusokkal, a naiv költészet nyelvén búcsúztatják az elhunytat. A Máramarossziget melletti Szegények Temetőjében közös imával emlékeztek azokról az elhunytakról, akiket a kommunista hatalom jeltelen sírokba helyezett. Megérkezve a városba, a Borromeo Szent Károly plébánián Reszler Mihály esperes fogadta a pedagógusokat, akik szentmisén vettek részt és megismerkedtek a templom történetével. A közeli börtönmúzeumban mindenki a maga ritmusában vehette szemügyre azt az emlékhelyet, aminek a falai között „fejezték le” a romániai polgári elitet, ahol szenvedett Márton Áron és Boldog Bogdánffy Szilárd is. A szomorú emlékhely után Krasznabéltek felé vették útjukat felfedezni a sváb kultúrát, gasztronómiát. Ott is megismerkedtek a különleges plébániatemplommal, ami egyidős az erdődi várral.

Pénteken folytatódott a megkezdett művészeti és drámapedagógiai beszélgetés, gyakorolták a már elsajátított digitális technikákat, hogy minél gördülékenyebben használjuk majd a hittanórákon. Végül az irodalmat is segítségül hívták, hiszen az irodalom által is közelebb vihetik Istent a diákokhoz. Marosán Csaba színművész előadásában Dzsida-versösszeállítást hallgathattak meg, méltó lezárásaként az idei Bolyai Nyári Akadémiának.