A Vatikán falain belül és kívül: svájci gárdisták szabadidőben

0
1681
Illusztráció/Pixabay

Sport, zenehallgatás, furulyatanulás és a római nevezetességek felkeresése – ezek a kedvelt időtöltései a Pápai Svájci Gárda tagjainak, amikor éppen nincsenek szolgálatban a Vatikán bejáratánál vagy a szentatya személyéhez kötődő helyszíneken.

„#1506, a Svájci Gárda mesél magáról” elnevezésű videósorozat legújabb epizódja stílszerűen a szabadidő és a kedvtelések témakörével foglalkozik, lévén, hogy ilyenkor a szentatya is pihen, nincsenek hivatalos elfoglaltságai sem a Vatikánban, sem annak falain kívül – írja a Vatikáni Rádió honlapján. Kiváltságos helyzetben vannak az 513 éves Pápai Svájci Gárda délceg ifjai, hiszen ha sportolni támad kedvük, kocoghatnak a festői vatikáni kertekben, vagy éppen leülhetnek egy árnyas fa alá olvasni kedvenc írójuktól. Ha beltéri mozgásra vágynak, mert túl nagy a hőség, akkor saját konditerem áll rendelkezésükre, megerősödni. Erre szükségük is van, hiszen az egész napos őrt álláshoz erős hát- és hasizmok szükségesek.

A Svájci Gárda kaszárnyája közvetlenül a Vatikán egyik bejáratánál, a Szent Anna-kapunál található. Jellemzően itt szoktak fényképezkedni a turisták a reneszánsz ihletésű kék vagy sárga-piros-kék csíkos öltözékű, fess fiatalemberek között. A könyvtártól a menzáig mindenről gondoskodnak számukra. Az öt apáca-szakácsnő olasz és svájci ételeket főz a gárdistáknak, akik levezetésként kosarazhatnak vagy unihokizhatnak is. Futballcsapatuk rendszeres résztvevője a vatikáni focibajnokságnak, mint ahogy a nemrég alakult vatikáni atlétikacsapatot is erősítik.

A zenekedvelőket előszeretettel bátorítják arra, hogy tanuljanak meg különböző fúvós hangszereken játszani, ha pedig már játszanak, mondjuk furulyán, akkor ott a helyük a gárda fúvószenekarában. Ők szoktak zenélni a karácsonyi időszakban, amikor a pápa a Szent Péter-téren az év végi Te Deumkor megnézi az ott felállított betlehemi jászlat. Természetesen a gárda számára a legfontosabb alkalom az újoncok eskütétele május 6-án. Ilyenkor egy hétre külön zenekar alakul egy Svájcból érkező karmester vezényletével.

Szabadidejükben a gárdisták szeretnek elidőzni az Örök Város műemlékei között is, de két-három napos kirándulásokat is tesznek Olaszországban, illetve Európában. 2012-ben Szombathelyen is jártak védőszentjük, Szent Márton tiszteletére.

Gedő Ágnes/Eugenio Bonanata