Véget ért az első Keresztény Nyári Szabadegyetem

0
2275
Fotók: FIF – Fiatalok a fiatalokért/Facebook

Az identitás, önismeret, párkapcsolat témái köré épült a július 10–13. között, első ízben megrendezett Keresztény Nyári Szabadegyetem. Egyértelművé vált: a fiataloknak szüksége van egy rendezvényre, ami csak az övék, ami rájuk van szabva, s amelyen az előadások, őszinte beszélgetések a keresztény szellemiség jegyében zajlanak.

A 15 főből álló szervező csapat legfőbb célkitűzése olyan esemény létrehozása volt, ami kielégíti a felnőttséghez közelebb álló korosztály igényeit is, a szabadságvágyat és a sokszor tabunak számító témák boncolgatását.

A gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzió látta vendégül a 70 főből álló csapatot, a családias hangulatú házikók biztosították a szállásokat, és két konyha is átalakult: az egyik pihenőszobának, ahol társasjátékok és csocsó várta fiatalokat, egy másik minielőadásoknak adott otthont. Ezen kívül négy nap erejéig kávézó nyílt a helyszínen, ami teret engedett a mély beszélgetéseknek egy finom ital elfogyasztása mellett. A természet kedvelőit függőágyak, lazulósarok és meleg pokrócok várták, az identitássátor adott helyet a lelki növekedésre.

Az első este a testi megérkezés után a lelki megérkezést segítette elő ünnepélyes köszöntés, ráhangoló játékok segítségével. Ezt követően a jelenlevők a monodráma világába tekintettek bele Benedek Zalán Budapesten élő erdélyi színész 40 perces darabja által, amely a kudarc, a megtérés és a kegyelem hármasát boncolgatta. Ezt közönségtalálkozó követte laza beszélgetéssel.

Csütörtökön imával indult a nap, majd a reggelit követően elkezdődtek az előadássorozatok. Délelőtt Simó Irma mentálhigiénés szakember arról beszélt, mit jelent nőnek lenni, délután Urbán Erik ferences tartományfőnök fejtette ki, hogyan lehet napjainkban megélni a férfilétet. Vendég volt Becze Szabolcs, az ExarLabs informatikai cég alapítója és vezetője, az ő előadása inkább a férfi közönséget mozgatta meg, közel két órás intenzív beszélgetést indítva el a jelenlevők között. Ebéd után a csíkszeredai Zero Waste egyesület megálmodójával beszélgettek a résztvevők arról, hogyan is lehet lépéseket tenni a környezet védelme érdekében. Vargyas-Moni Gabriella terapeuta szakmai tapasztalata nyomán mutatott rá arra, hogyan befolyásolják a mindennapokat a szülőktől kapott minták.

Napközben különböző szabadidős tevékenységek várták a résztvevőket: focibajnokság, szatyorfestés és ékszerkészítés a csíkszeredai Ponpaon alkotó műhely megálmodóival, filmvetítés, rövid előadás kereszténység és művészet témában. A nap a CSIT Band dicsőítő koncertjével zárult.

Pénteken Farmati Anna testvér vezetésével Szentírás-elmélkedéssel kezdődött a nap, ezt dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakember és tanár előadása követett. A színes előadás fő témája a párkapcsolati konfliktuskezelés volt, szóba kerültek nő és férfi közti alapvető különbségek, a hagyományok, a beavatási szertartások. Az utolsó nagy előadást Borota Gábor pszichológus tartotta, azt vizsgálta, miért érdemes tisztaságban megélni egy kapcsolatot. Az előadás új nézőpontból közelítette meg a sokat vitatott témakört, gondolkodni valót adva minden jelenlevőnek. Mindeközben színes programok várták az érdeklődőket: méta, lézerharc, kitűzőkészítés a Fahéj alkotóműhellyel, túra a közeli kápolnához, mini előadások színpadi fellépésről, sikerről és egy kenyai iskolaépítésről. Este a közönségé volt a főszerep, a humoros csapatépítő játékok után egy Rapid Chat elnevezésű páros beszélgetés következett, majd klasszikus koncert csellóval, hegedűvel, ezután a dzsessz műfajába is belekóstolhattak a jelenlevők, végül tábortűz körüli mályvacukor-sütögetés tette fel a pontot az i-re.

Szombaton Csíki Szabolcs plébános által pillanthattak be az érdeklődők a Szent Ignác-i imaformába. Ünnepi szentmisével zárult az élményekben, tapasztalatokban gazdag négy nap.

A szabadegyetem ideje alatt papok és szerzetesek jelenlétükkel, imájukkal tették még mélyebbé a programot, valamint lehetőséget kínáltak a fiataloknak lelki beszélgetésre, szentgyónás elvégzésére.

A szabadegyetem hangulata és az első visszajelzések alapján a kezdeményezés sikeres volt, a huszadik életévüket betöltött fiataloknak szüksége van egy olyan rendezvényre, ami csak az övék, ami rájuk van szabva. Szükség van egy helyre, ahol a felnőtt tudatosság jegyében eldönthetik, milyen programokba kapcsolódnak be, találkozhatnak egymással, mély kapcsolatokat építve. Szükség van egy olyan helyre, ahol szakembereknek, tapasztalt férfiaknak és nőknek tehetik fel kérdéseiket a nagybetűs életről. Mindez keresztény szellemiségben. A folytatás nem kérdés! Jövő nyáron, tanulva az idei tapasztalatokból újra megnyitja majd kapuit a nyári szabadegyetem.

Ferencz Evelin főszervező