Törökországig táncolták az eucharisztikus kongresszus hírét

0
1057
Fotók: Iec2020.hu

Mindenkivel, mindenkiNEK! – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus harmadik előkészületi évének egyik üzenetét tűzte zászlajára a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

Miért aktuális az üzenet, és miért pont egy táncegyüttes hívja fel erre a figyelmet? Az Eucharisztiában jelenlévő Krisztusban való egyéni és közösségi elmélyülés mellett a kongresszusi készület a világra is fókuszál: elérkezett a nyitás és a misszió ideje. Ezt a világ felé fordulást képviseli az éppen most Törökországba utazó táncegyüttes. Péntek hajnalban indult el a Népművészet Európa-díjával is kitüntetett csapat, hogy Magyarországot képviselje egy nemzetközi versenyfesztiválon, de a magyar kulturális értékek közvetítése mellett célul tűzték ki, hogy a kongresszus örömhírét is továbbadják ottlétük révén. Az utazás előtti utolsó táncpróbán már izgatottan öltötték magukra a NEK szimbólumaival ellátott pólókat, karkötőket, amiket büszkén viselnek majd a török forgatag utcáin is – írja a kongresszus honlapján.

Miért példa és önmagában is üzenet egy ilyen csapat megjelenése? A tánc mindig az együtt mozdulást, az úton való együtt haladást vetíti elénk. A közösség, amely ebben a hivatástudatban jár, minden lépésével hitelesen közvetít a hitről, emberségről és szeretetről. A mi feladatunk pedig nem más, mint ezt a szeretetet vinni az emberek közé. Ez az igazi misszió.