A pápa Szent Péter-ereklyét ajándékozott Bartholomaiosz pátriárkának

0
1784
Ferenc pápa és a delegáció vezetője Szent Péter sírjánál

Szent Péter és Szent Pál ünnepe alkalmából Ferenc pápa Péter apostol relikviáját küldte ajándékba a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának.

Június 29-én, szombaton nagy meglepetés érte a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkátus küldöttségét, amely Szent Péter és Szent Pál ünnepére érkezett Rómába. A vatikáni bazilikában bemutatott szentmise végén az oltár alatt található Péter apostol sírjához tartva a pápa bejelentette az ökumenikus küldöttség vezetőjének, hogy ajándékot kíván eljuttatni „testvérének”, Bartholomaiosz pátriárkának. Ferenc pápa nem pontosította az ajándék jellegét. A szertartás végén a szentatya megkérte a telmisszoszi Jób érseket, hogy tartson vele. A pápai lakosztály kápolnájában a pápa kezébe vette az ereklyetartót, amit VI. Pál pápa helyezett el a kis kápolnában, és átadta vendégének.

A küldöttség az ereklyével. Forrás: Vatikáni Rádió

Telmisszosz ortodox érseke értesítette a pátriárkát, aki hatalmas örömmel fogadta a hírt. Az ereklyetartó vasárnap megérkezett Isztambulba, amit Andrea Palmieri prelátus, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának altitkára adott át Bartholomaiosz pátriárkának. Az elöljáró személyesen jelentette be a hírt a híveinek az apostolok ünnepén bemutatott szertartáson, amely az ortodox egyházban egy nappal később, június 30-án van.

„Rendkívüli és váratlan esemény ez számunkra, amit nem is remélhettünk” – mondta Jób érsek. Szent Péter ereklyéi mindig is Rómában voltak, ahová ezért az ortodoxok is elzarándokoltak. Voltak ugyan relikviák, amelyek korábban eljutottak már Isztambulba, de ezeket a keresztesek vitték oda. A II. vatikáni zsinat után az ortodox közösséggel kialakított jó kapcsolatoknak köszönhetően azonban visszakerültek Rómába. Most a Szent Péter-ereklye „egyirányú jeggyel” utazott Isztambulba: „Ez egy újabb hatalmas lépés a konkrét egység felé” – fogalmazott Telmisszosz ortodox érseke.

Forrás: Vatikáni Rádió, Somogyi Viktória / Jean Charles Putzolu