Légy példa!

Vakációs Bibliatábor Marosvásárhelyen

0
1965
Fotók: Keresztelő Szent János Plébánia

„Légy példa a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a hitben, a tisztaságban” – ezzel a mottóval szervezte meg harmadik alkalommal a Vakációs Bibliahetet a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia június 17-21. között. A 0-8. osztályos diákok számára szervezett nappali tábor idei alapgondolata a Koen Alapítvány bibliahétre szóló kiadványa alapján ez volt: Jézust követni.

A tábor helyszínéül a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum szolgált, ugyanakkor cégek, helyi támogatók, magánszemélyek és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg. Minden napi program reggel 10 órától kezdődött és délután 4-ig tartott, két egységben, amelyeket az ebéd választott el. A délelőtti rész az új téma ismertetésével, dramatizálással és énektanulással kezdődött nagycsoportban, ezt a kiscsoportos feldolgozás és játék követte, délután pedig kézműves foglalkozások és sok játék szerepelt a programban.

A Jézus-követés konkrét formáit a mottó alapján napokra lebontva mélyítették el a gyermekek, minden nap más-más témát dolgozva fel. Az első nap tematikája: Jézus követése a tiszta és szép beszéd által, mert a szív bőségéből szól a száj. Második nap a magártásbeli tanúságtétel formáit vették sorba a kicsik. A szerdai téma a szeretetben való élen járás, az Úr Jézus tanítása szerint: nincs senkinek nagyobb szeretete annál, mint, aki életét adja a barátaiért. A tábor negyedik napja az Úr Jézus teste és vére főünnepére esett, amelynek kiemelkedő eseménye a szentmise volt. A gyerekek meglátogatták a Keresztelő Szent János templom kriptáját és tornyát, majd ezt követte egy szabad játékos nap a marosvásárhelyi várban. A pénteki nap témája a hitben való követés volt: a mustármag példáján keresztül szemléltetve mélyítették el a gyerekek Jézus tanítását, miszerint minden lehetséges annak, aki hisz.

A táborban több mint 120 gyermek vett részt, őket egy nagyon lelkes csapat kísérte: hitoktatók, tanítónők, pasztorálasszisztensek, egyetemista és középiskolás diákok, plébániai önkéntesek. A lebonyolításban segítettek a Katolikus Magyar Bibliatársulat munkatársai is.

Balla Imre segédlelkész, a tábor főszervezője elmondta, amit egy hét alatt az élmény szintjén a gyermekek megtapasztalnak a hitről, a Bibliáról, az egyházról, az messzemenően felülmúlja mindazt, ami egy egész éves hitoktatási folyamatban átadható. Hozzátette, egy ilyen hét alkalmával a szülők és gyermekek egyaránt az egyház nyitottságával és közelségével találkoznak, így a tábor kiváló pre-evangelizációs alkalom.

„Jó hangulatban és közösségben érdemes megpróbálni a jó Istenre figyelni. A tábor ugyanakkor személyes közelségbe hozza a gyermekeket és családokat az egyház képviselőivel. A gyermekek felfoghatatlanul nyitottak a jóra, csak a jó csapokat kell számukra megnyitni” – írta körül a tábor célját a főszervező.

Molnár Izabella