Isten mindig ad újabb lehetőséget

Ferenc pápa homíliája Szófiában

0
1130
Fotó: Vatican News

Ferenc pápa húsvét harmadik vasárnapján Bulgária fővárosának 70 ezer lelket számláló, ezen belül mintegy hétezer római katolikus hívő számára mutatott be szentmisét Szófiában. A szentatya hangsúlyozta: Jézusban az Isten állandóan hív bennünket, mindig meglep és folytonosan szeret minket.

Május első vasárnapján, délután fél 4-kor kezdődött a pápai szentmise Szófia központjában, az Alexandr Knyaz téren. Ferenc pápa homíliájában a feltámadt Jézusról tanított, aki utánamegy a halászathoz visszatérő csüggedt apostolainak – tudósít az alkalomról a Vatican News.

Vessük ki a hálóinkat, magunkkal együtt

Feltámadása után Jézus a galileai tó partján talál rá Péterre, ugyanott, ahol először meghívta, hogy emberhalásszá tegye őt. Mestere szenvedése és halála után, a szenvedés és tagadás bűnének súlya alatt Péter visszatér a hálóihoz és vele együtt a többiek is. Az Úr tudja, hogy mekkora kísértés visszatérni a korábbi dolgokhoz. Mindig fennáll az egyiptomi hagyma és a húsosfazék kísértése, ami valójában a múlt iránti nosztalgia. A sír pszichológiája mindent a beletörődés színére fest és édeskés szomorúság ízével fűszerez – mondta a pápa. Nem más ez, mint az élet gyakorlati szürkesége, amelyben látszólag minden rendben van, de valójában a hit a végét járja. Jézus azonban éppen ekkor kezdi újra, Simont a régi nevén szólítja, mint az első alkalommal. Az Úr utánunk jön, és abban az állapotban hív, amiben vagyunk. Az Isten Jézusban mindig ad nekünk egy újabb lehetőséget, hogy felkeljünk és kövessük őt – biztatott a szentatya.  

A meglepetések Ura azonban nemcsak meglep bennünket, hanem arra is felszólít, hogy valósítsuk is meg ezeket a meglepetéseket. Azzal a fura ötlettel áll elő, hogy nappal halásszanak, tehát kockáztatniuk kell újból és ismételten. Azt kéri, hogy győzzük le a gyanakodást, a bizalmatlanságot és a félelmet, és nemcsak azt kéri, hogy ismét vessük ki a hálókat, hanem magunkat is vessük bele a történelem mélyébe. Ne féljünk semmitől, mert Jézus szereti az életünket akkor is, amikor félelemben élünk, és kézen fog bennünket – emelte ki a pápa.

Isten szeretete mindig nagyobb, mint a korlátaink és bűneink

Isten szeret minket, mert ez az ő nyelvezete. Ezért kérdezi háromszor Pétertől, hogy szereti-e őt. Péter kimondja, hogy Uram, Te mindent tudsz! Újból az Úrba veti a bizalmát és ez a mi erőnk – hangsúlyozta a pápa. A keresztény bízik az Isten szeretetében, amely mindig nagyobb, mint a korlátaink és bűneink.

Isten csodát tesz velünk, mint ahogy csodát tett ennek az áldott földnek a tanúságtevői révén, akik a hit csodálatos mesterműveit alkották meg. Felajánlották az életüket, az Úr élő jeleivé váltak, bátran legyőzték a fásultságot és keresztény választ adtak az aggodalmakra. Ma úgy tekintsünk rájuk, hogy az Úr nagy dolgokat cselekedett általuk a múltban, hogy mindezt a jövő felé fordítsa. Ő mindig utánunk jön, sikerekben és tévedésekben éppúgy, és kéri, hogy újból vessük ki a hálónkat. A Lélekben valóban fiatal keresztény tanúságot tud tenni Krisztus szeretetéről, kész arra, hogy harcoljon a közjóért, legyen a szegények szolgája és a szeretet forradalmának a főszereplője, amely képes ellenállni a mai fogyasztói szemléletnek – zárta homíliáját Ferenc pápa a vasárnap délutáni szófiai szentmisén.   

P. Vértesaljai László SJ