Önkéntesség Csíksomlyón: pénzben felbecsülhetetlen érték

1
2630
Önkéntesként segít a szentatya csíksomlyói látogatásán a budapesti Hossó Nikoletta

Életem meghatározó pillanata lesz Csíksomlyón önkéntesként szolgálni a szentatyát – fogalmazott a Romkat.ro-nak a Budapesten élő Hossó Nikoletta. A pápalátogatásra önkéntesnek jelentkező szerint az ilyen típusú társadalmi részvételt mindenképpen ösztönözni kell, főleg, ha ez páratlan lelki élménnyel is párosul.

Hossó elmondta, amikor kiderült, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra érkezik, eldöntötte, mindenképpen részt vesz az általa celebrált szentmisén. „Amikor megláttam a felhívást, hogy önkéntesnek lehet jelentkezni, kötelességemnek éreztem, hogy segítsek a rendezvény szervezőinek” – említette a budapesti önkéntes. Mint fogalmazott, tucatnyi éve dolgozik rendezvényszervezés terén, hivatását önkéntesként kezdte, így egyáltalán nem idegen tőle ez a típusú társadalmi részvétel.

„Leginkább az motivált, hogy annak idején én is önkéntesként kezdtem pályafutásomat. Jelenlegi beosztásomban is sok önkéntessel dolgozom együtt. Tudom, mennyire fontos a munkájuk és számtalan olyan pozitív élményem van, amely az önkéntesszolgálathoz köthető.” Meglátása szerint azt, hogy részt vehet ezen a történelmi eseményen, és önkéntesként teheti hozzá a saját munkáját a rendezvény sikeréért, pénzben nem lehet megbecsülni és felmérni.

Ösztönözni kell az önkéntességet

„Önkéntes munka nélkül igazából nem lehet rendezvényt szervezni. A sport világában látom például, hogy igenis szükség van rájuk, az ő munkájuk nélkül egy-egy nagyobb esemény nem kivitelezhető” – nyomatékosított Hossó. Hozzátette, az önkéntesség olyan tevékenység, amit ösztönözni kell, fontos erősíteni ezt a típusú társadalmi részvételt. „Nem szabad, hogy a pénz mozgassa a dolgokat a mai világban, hanem igenis az emberi tenni akarás és a segítségnyújtás. Ha valaki jót tesz másokkal, akkor jót is fog kapni. Egész életemben szerettem segíteni másoknak, ez mindig jó érzéssel töltött el. Ha valaki önkénteskedik és feláldozza az idejét, energiáját, a magasabb jóért akar tenni, olyanfajta emberi kvalitásról tesz tanúbizonyságot, ami manapság kiveszendőben van. Úgy gondolom, ezt mindenképpen támogatni, szorgalmazni kell, az eseményeken meg kell adni a lehetőséget, hogy az emberek akár önkéntesként is részt vegyenek.” Az sem mellékes, hogy az önkéntes munka kohéziós erőt is jelent, illetve közösséget is épít. Éppen ezért jó, ha jövedelemtől és kórtól függetlenül mindannyian élünk ezzel a lehetőséggel.

Hossó vallomása szerint nagy izgalommal várja a szentatya csíksomlyói látogatásának napját. „Hihetetlen várakozás van bennem. Biztos vagyok benne, hogy lelkileg felemelő élmény lesz, életem meghatározó pillanata. És hogy mindez Csíksomlyón történhet, olyan többletet ad, amit így előre nehéz szavakba önteni. ”

Rédai Botond