A megszelídített fájdalom Krisztushoz vezet

Nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak Margittán

0
1647
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Nagyböjti triduumot szervezett a hívek számára a margittai római katolikus plébánia április 5-7. között. A lelkigyakorlatot Puskás Attila nyárádselyei plébános vezette szólva többek közt arról is, hogyan legyünk türelmesek önmagunkkal szemben istenkeresésünk során.

A három napos lelki felkészülés ideje alatt a hívek változatos programokon vehettek részt. A péntek esti szentmisét nagyböjti koncert előzte meg. A szentmise homíliájában Puskás Attila kifejtette: a jó modellt kel keresnünk, hogy lelki teherbíró képességünket erősíteni tudjuk. Az Isten adta legjobb modellt kell megnéznünk a szenvedésben, hiszen az egész emberiség keresztutat jár. Szent Pál szavai szerint, a megfeszített Krisztus Isten erejét és bölcsességét jelenti számunkra – számol be a lelki napokról a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

A plébánia is egy család

Szombaton a különböző plébániai közösségeknek nyílt lehetősége a találkozásra, elmélkedésre. A délelőtt folyamán a Nőszövetség, a Mária Légió és a Rózsafűzér társulatok tagjaival találkozott a vendég lelkipásztor. Délután a családos közösség tagjai ismerkedhettek meg Puskás Attila plébánossal, aki hangsúlyozta, a plébánia is egy család. Elmondta: a mostani világban harcolni kell a családokért, olyan miliőt kell biztosítani számukra, ahol megélhetik a szentséget. Nagyon fontosak az elsődleges tapasztalatok, azok a minták, amelyeket a szülőktől látunk, hiszen ezt a megtapasztalt életvitelt folyatjuk majd. Fontos megélni az egységet, ebben tud akár a plébánia is segíteni, a tanúságtételek például megmozdíthatják az emberek lelki világát.

A délutáni szentmise prédikációja is a példaképről szólt. A plébános kiemelte, erős példaképekre van szükségünk, akik segítenek a lelki életünkben előrehaladni, napjainkban ugyanis a lelkierő fogyatkozik meg a legjobban. Krisztus is lelke sötét éjszakáját vívta meg a Gecsemáné-kertben, arcvonásai mégis természetfeletti erőt sugároztak. A megpróbáltatásaink során Őt kell keresnünk.

Egyedül tapasztalhatjuk meg az istenélményt

„Életünk során nem minden fényes, vannak sötét helyzetek, amikor kevés fény szűrődik be, ezekkel a helyzetekkel meg kell barátkoznunk. Nem szeretjük a sötét élethelyzeteket, de sokszor ajándék is lakozhat benne, valami életre akar kelni általa, valami átalakíthatja a személyünket. Isten megenged valami fájdalmat az életemben, valami kincset rejtett el benne. Ha ezt a fájdalmat megszelídítem, elvisz engem Krisztushoz. Tisztában kell lennünk önmagunkkal és Istennel. A kereszt alatt sincs tömeg, akárcsak a mi sötét óráinkban. Ezekben az egyedüli pillanatokban tapasztalhatjuk meg az istenélményt, az egységet. Így válhatunk a Szentlélek segítségével erős emberekké” – hangzott el a szentbeszédben, amely után a családos közösség az Ifjúsági központban közös vacsorán vett részt és a szentmisén elhangzottakról beszélgettek.

A lelkigyakorlatot vasárnap délelőtt szentmisével zárták. Puskás Attila homíliájában, a szombati napra reflektálva kiemelte, hogy a legfontosabb dolgunk az Isten mellett megmaradás. Amikor az ember magába zuhan, megszülethet egy jó gondolat: egy Szentlélekkel megtelt ember lobbanhat fel. Ehhez elengedhetetlen, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal.

Lázár Tamás