A másikra tekintés mélysége

0
1417
Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Lelki kísérés témakörében, a beszélgetésekben megmutatkozó apró jelekre való figyelés képességét sajátíthatják el azok, akik részt vesznek egy különleges továbbképzésen május 3-5. között Nagyszokondon.

Öt éve szervezett először képzést a szatmári püspökség Világiak Irodája azok számára, akik vonzást éreztek a lelki kísérés felé. Hiszen minden beszélgetés tekinthető lelki kísérésnek, amelyben érvényesül a figyelmes meghallgatás. Ez segít abban, hogy megértsük, illetve átérezzük azt, amit a másik átélt, majd közölt. Már az első képzésalkalmon elhangzottak a beszélgetés-vezetés alapjai, majd a további évek találkozásain olyan témák kerültek feldolgozásra, mint a sikeres kommunikáció lelki beállítottsága, személyiségmodellek. Mivel a résztvevők zöme tagja valamely kisközösségnek, lelkiségi mozgalomnak, a továbbképzések folyamán áttekintették a csoport alakulásának folyamatait, illetve egy olyan csoportmodellel is megismerkedtek, amelyben az egyén, csoport, téma, környezet egyformán figyelmet kap.

Az idei, május 3-5. között, Nagyszokondon megvalósuló továbbképzés abban igyekszik segíteni a résztvevőknek, hogy a lélek belsejében zajló folyamatokat érezzék meg, ismerjék fel ahhoz, hogy a jót, vagyis a több életre mutatót tudják választani. A résztvevők saját tapasztalatoktól indulnak, majd különböző bibliai részekben vizsgálják az egyes személyek viselkedését, a megfigyelteket alkalmazzák életükre. A program része lesz az egyéni, illetve a kiscsoportban történő megfontolás és megbeszélés.

A képzésalkalom szervezője a szatmári egyházmegyei Világiak Irodája, kísérői sr. Irene Luster-Haggeney és Kujbus Márta, a Világiak Irodája referense. Jelentkezni és részletekért érdeklődni a 0261 715 011-es, vagy a 0757 050 923-mas telefonszámon lehet.

Józsa János