Műsorsorozatok a pápalátogatásra készülve

0
2472
Forrás: Vatican News/Facebook

Lelkiekben bekapcsolódva Ferenc pápa látogatásának előkészületeibe, az Erdélyi Mária Rádió két műsorsorozatot is indított. A Szentatyára várva péntekenként 11 óra 30 perctől, míg a Pápaváró szombatonként ugyanebben az időpontban várja a hallgatókat.

A Szentatyára várva című adás szerkesztői Csíki Szabolcs és Páll Gellért hétről hétre műsoruk főszereplőjévé állítják Ferenc pápát.

A bevezető műsor felidézi azt a rendkívüli örömhírt, amit január közepén a közmédia segítségével a Vatikán bejelentett: Ferenc pápa Romániába jön. Az öröm azért is óriási, mert a pápalátogatás egyik helyszíne Csíksomlyó, ami különösen fontos az erdélyi katolikusság számára. Az első műsorban szó lesz arról, hogy milyen is volt az a sorsdöntő pillanat Ferenc pápa számára, amikor Isten nagyon egyértelműen megmutatkozott életében. Már Buenos Aires érsekeként hangsúlyozta: „Ki kell lépnünk magunkból, ki kell lépnünk a saját, mozdíthatatlannak vélt korlátaink közül.”

A pápa számára természetes, hogy teljes mértékben Istenre kell hagyatkozni. Hazája főpásztoraként népéhez, különösen a kevésbé jómódúakhoz, a gyengébbekhez, a betegekhez való közelsége sajátos jellemzője volt. Mindig is közel állt a perifériákon lévő egyházhoz, a nyomornegyedekbe papokat küldött, gondoskodott képzésükről, segítette és támogatta, de főként látogatta őket. A műsor végül a szentatya beiktatási beszédének egyik kiváló gondolatával zárul: „A szeretet és gyengédség tekintetével őrizni a teremtést, minden férfit és nőt, azt jelenti, hogy megnyitjuk a remény horizontját, a felhők között utat nyitunk a fénynek, és elhozzuk a remény melegét!” Erre a reményre várva készül Erdély katolikussága a szentatya fogadására. Legyen, tartalmas, igényes ez a felkészülés!

A Pápaváró című műsor Ferenc szentatyánk megválasztásának hatodik évfordulóján, március 13-án indult. Szerkesztő-műsorvezetői munkatársaink, Bodó Márta és Serbán Mária, akik a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság vezetőjét, Oláh Zoltánt idézve vallják: a szentatya látogatása nem korlátozódik csupán arra a néhány órára vagy néhány napra, amit Ferenc pápa Csíksomlyón és országunkban tölt. Ez a látogatás egy óriási ajándék, adomány, amellyel élnünk kell, amelyet „ki kell csomagolnunk” – azaz – úgy kell készülünk erre a történelmi eseményre, hogy közben megújuljunk saját keresztény hitünkben.