2019. március 15., péntek

0
193

EVANGÉLIUM

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj!” Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!”, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!”, méltó a kárhozat tüzére.
Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat!
Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.
  (Mt 5,20-26)

Életünk egyik legnehezebb iskola-leckéje és egyben vizsgája az emberi kapcsolataink helyrebillentése. Sokszor történik meg, hogy tönkremegy, hogy megszűnik a szívélyes viszony. A mai evangélium ezekre az életpillanatainkra is gondolt: nem lehetek igazán boldog a bőrömben, ha legalább egy felebarátomra neheztelek, ne adja Isten, haragszom. A kiengesztelődés egy folyamat, de ma elkezdhetem ennek az útját: a mai napon hordozzam imámban azt a személyt, akire neheztelek, aki megbántott, vagy én bántottam meg. Isten áldása ezen is meglesz. Merj elindulni, bátornak lenni, kiengesztelődni akarni.

Csíki Szabolcs segédlelkész

MEGOSZTÁS

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here