Mutassuk meg népviseletünket Ferenc pápának

0
2632

Jöjjön Ön is népviseletben június elsején a csíksomlyói nyeregbe – erre biztatnak a székelyföldi megyevezetők. 

A három székelyföldi megye – Hargita, Kovászna és Maros – csatlakozik a pápalátogatás szervezőbizottságának azon kezdeményezéséhez, hogy minél többen népviseletben legyenek jelen Ferenc pápa szabadtéri szentmiséjén a csíksomlyói nyeregben június elsején.

„Azt szeretnénk, hogy teljen ez a nap a hagyományos népviseletben, amikor a világ figyelme Csíksomlyóra és az itt élőkre irányul. Mutassuk meg értékeinket, évszázadokról átörökített viseletünket, amelyek bemutatják Székelyföld különböző tájegységeinek sajátosságait” – fordul a lakossághoz Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc Hargita, Kovászna és Maros megyei tanácselnökök.

Frappáns plakáttal szólítanak fel mindenkit, aki készül a pápalátogatásra: „Vegyünk fel szoknyát, zsinóros harisnyát, mellényt vagy kalapot, fonjunk szebbnél szebb hajakat és viseljük büszkén! Mert szép, mert a szomszéd is felveszi, mert, ha mind felvesszük: Székelyföld látszani fog!” Ha pedig a Maros-mentétől Kalotaszegen át a Szilágyságig és a határmentéig az ország minden szegletéből érkeznek a pápával közösen imádkozni vágyók a saját népviseletükben, nem csak Székelyföld, de egész Erdély és a Partium is látszani fog (–szerk.)

A kezdeményezők szívesen veszik, ha az akcióban résztvevők fotót is készítenek magukról, amit közzétesznek közösségi oldalukon a #NyeregbenaViselet és a #pápalátogatás címkékkel.