Szaniszlói kisbúcsú

0
1399
A szaniszlói Kisboldogasszony-templom

A Lourdes-i Szűzanyát különös tisztelet övezi Szaniszlón, ahol az ünnep alkalmával minden évben kisbúcsút tartanak. Az ünnepi szónok ezúttal Harsányi László erdődi esperes lesz.

A Lourdes-ban történt Szűz Mária-jelenés híre korán eljutott Szatmárba, Nagykároly vidékére is, és korán kialakult a Lourdes-i Szűzanya tisztelete. A hívek imádkoztak a Megváltó anyjához, kérték segítségét a betegségben, bajban. A gyógyulások alkalmával a hívek kis táblákat készíttettek és többnyire márvány lapra felírták „Hálából a Szűzanyának”, névvel, dátummal kiegészítve. Sok helyen még ma is fellelhetők ezek a hittörténeti emlékek. Az egyházmegye több templomának közössége büszkélkedhet Lourdes-i barlanggal, azonban Szaniszlón, a Kisboldogasszony-templomban búcsút is ünnepelnek minden évben, február 11-én, a Lourdes-i Szűz Mária ünnepén.

Az imakilencedet már megkezdték, hétfőn, 11 órától mutatják be a közbenjáró, csodatevő Szűz Mária tiszteletére a legszentebb áldozatot. Az ünnepi szónok Harsányi László erdődi esperes lesz.

Józsa János