Fény a népek világosságára

0
2055
Gyertyaszentelés Csíksomlyón/Fotó: Suciu Dorottya

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén arra emlékezünk, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Így zajlott az ünnep egyházmegyéinkben:

Gyulafehérváron az ünnepi szentmise bemutatása előtt gyertyaszentelést végeztek az érsekség udvarán, a körmenet után pedig a jelenlévő papság és hívek együtt mutatták be a szentmiseáldozatot a székesegyházban (Fotók és szöveg: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ)

„Ne a mi fényünk ragyogjon, hanem Krisztus fénye, hasonlóan a gyertyákhoz, amelyeket ma hordozunk. Istennek ajánljuk hivatásunkat” – hangzott el a jeles napon a szatmárnémeti székesegyházban. Az erről szóló részletes beszámolót IDE kattintva olvashatják (Fotók: Józsa János).

A nagyváradi székesegyházban Fodor József végezte a gyertyaszentelés szertartását, illetve a szimbolikus körmenetet is megtartotta – olvasható a nagyváradi egyházmegye hírportálján. Templomainkban ilyenkor gyertyákat szentelnek, amely Krisztus jelképe, aki a világ világossága, és a gyertya fénye által itt van közöttünk. Azon az áldott betlehemi éjszakán, ahogyan Izajás próféta megjövendölte: „A nép, mely sötétségben jár, nagy fényességet lát. Akik a halál árnyékának országában laknak, azoknak világosság támad” (Iz 9,1) – hangzott el az ünnepi alkalmon (Fotók: A nagyváradi egyházmegye hírportálja).