Megkezdődött a felújítás

0
2185
A székesegyház beltere/Archív

Január 28-án, hétfőn megkezdték a temesvári Szent György-székesegyház felújítási munkálatait. A 18. században épült katedrális, története során először esik át komoly rehabilitáción. 

A temesvári műemlékek jegyzékében A-kategóriás, a TM-II-m-A-06176 szám alatt szereplő székesegyház átfogó rehabilitációja a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében zajlik. A temesvári püspökség projektje, annak címe alapján a temesvári római katolikus székesegyház épületének és környékének külső és belső tatarozási, konzerválási és felújítási munkálatait foglalja magába, a belföldi és nemzetközi turisztikai körforgásba való bekapcsolás céljából.

Kerttől a homlokzatig

A székesegyház átadási határidejét 2020. július elsejére tűzték ki. A tervek szerint addig restaurálják a falfestményeket, márványstukkókat, stukkókat, fadíszeket és elemeket, a színes üvegablakokat és a festményeket is a kő, illetve vas elemek mellett. Kijavítják a tetőszerkezetet, modernizálják a fűtőtesteket, a villamos hálózatot és szaniter helyiségeket, helyreállítják a székesegyház kriptáját, újrafestik a homlokzatot, akadálymentes rámpát alakítanak ki a mozgássérültek számára, illetve felújítják a templomkertet és a hozzá tartozó zöldövezetet is.

A felújítási munkálatok ünnepélyes megnyitóját január 23-án délelőtt tartották a székesegyházban Pál József-Csaba megyés püspök, Nicolae Robu temesvári polgármester, Sorin Maxim, a Nyugati Régió Fejlesztési Ügynökség vezetője, Andrei Lucaci, a Temes megyei tanács képviselője és Adrian Alin Mirescu referens jelenlétében. Az eseményen részt vett Roos Márton nyugalmazott püspök, Dirschl Johann általános helynök és Ralf Krautkrämer, Németország temesvári konzulja is. A dóm felújítására vonatkozó projektet Roos Márton megyés püspök és a fejlesztési ügynökség vezérigazgatója 2017 tavaszán írta alá.

Vallási és kulturális központ egyszerre

„Az egyházmegye körülbelül 250 temploma közül a püspöki székesegyház a legjelentősebb, amely nem csupán vallási, hanem kulturális szempontból is kiemelkedő, hiszen számos koncertet, kiállítást szerveznek itt, és sok turista felkeresi” – fogalmazott Pál József-Csaba megyés püspök. Sorin Maxim elmondta, nagyon összetett tervezetről van szó, amelynek megvalósítása nagy odafigyelést és sokrétű szervezést igényel. Ugyanakkor kiemelte a jó együttműködést, amely a két intézmény eddigi viszonyát jellemezte. Nicolae Robu polgármester szerint a temesvári székesegyház a város egyik legkiemelkedőbb turisztikai nevezetessége, történelmi, vallási és ökumenikus szempontból egyaránt rangos épület, ugyanakkor felajánlta a polgármesteri hivatal támogatását arra az esetre, ha az adott feladat vagy egy felmerülő probléma nem oldható meg az uniós pályázati alapból.

Pál József-Csaba püspök köszöntője a felújítás megnyitóján/A szerző fotója

Nikola Laus püspöki irodaigazgató, a Temesvári Püspökség részéről kinevezett projektfelelős újságírói kérdésre elmondta, a székesegyház felépítése óta nem esett át alapos felújításon. Kisebb-nagyobb tatarozást végeztek rajta, de átfogó rehabilitációt eddig nem. Hozzáfűzte, mivel az elkövetkező hónapokban a Szent György-székesegyház nem látogatható, a belvárosi Szent Katalin-templom miserendje igazodni fog a dóm miserendjéhez, így a hívek ott, illetve a város többi római katolikus templomában vehetnek részt szentmisén.

Az eseményt alkalomhoz illő orgonamuzsika foglalta keretbe Bajkai-Fábián Róbert orgonista közreműködésével, majd az ünnepélyes megnyitót Pál József-Csaba főpásztor imája és áldása zárta.

Sipos Enikő