A nevelés az élet szolgálata

0
1693
Uzsayné Pécsi Rita előadás közben (Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook)

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja negyedik alkalommal szervezte meg A nevelés az élet szolgálata című pedagógiai képzést. A résztvevők többek közt az okoseszközök hatásairól, haragkezelésről, intelligencia-fejlesztésről hallhattak Pécsi Rita előadássorozatán.

Idén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja vállalta a társszervező szerepét a január 11-12. között tartott eseményen. A program elején Böcskei László megyés püspök köszöntötte az évek óta visszahívott magyarországi előadót, Uzsayné Pécsi Ritát és a hat megyéből (Bihar, Hargita, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Szilágy) érkezett közel 140 pedagógust – olvasható a nagyváradi egyházmegye hírportálján.

Az elismert neveléskutató Pécsi Rita a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében tartotta meg a Schönstatt-mozgalom alapító atyjának, Kentenich Józsefnek pedagógiai rendszerére épített előadássorozatát. Kentenich atya számtalan formában kutatta és összegezte, mit mond a kinyilatkoztatás, mit a tudományok és a szentek arról, hogy hogyan lehetséges valóban erős, Istennel szövetségben élő, lékekkel és jókedvűen szolgáló embert nevelni a ránk bízott gyermekekből, illetve önmagunkból. Tanítása profetikusnak számított, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutatott, amelyeket a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma messzemenően alátámaszt.

Péntek délután a társas intelligencia mibenlétéről és fejlesztési lehetőségeiről, valamint a haragkezelésről hallhattak a résztvevők, szombaton pedig az okoseszközök gyermekre gyakorolt káros hatásairól, a függőség kialakulásáról, valamint azok elkerüléséről, illetve orvoslásáról.

A jó hangulatú program után szellemileg-lelkileg töltekezve, a főpásztor áldásával tértek haza a pedagógusok, hogy a képzésen hallottak alapján, életet alakító tudás és tapasztalat átadására törekedve még hatékonyabban végezzék nevelői munkájukat.

Benedek Ramóna

Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook