Döntések, értékek, dilemmák

0
1061
Fotó: ridikulmagazin.hu

Rövidesen Süveges Gergő újságíró, műsorvezető, tréner érkezik Nagykárolyba, a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum szervezte Szülők Akadémiája soron következő alkalmára.

Mint ismeretes, 2018 (egyik) nagy sikerű sorozata volt Nagykárolyban a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum szervezte Szülők Akadémiája. A Szent László Közösségi Házban lelt otthonra a novemberben, illetve decemberben megtartott eddigi két rendezvény. A nagykárolyi felekezeti iskola igazgatója, Kocsis Aliz kifejtette: – Már a korábbi években is felmerült bennünk annak az igénye, hogy hasznos lenne egy előadássorozatot elindítani, melynek a keretében mi, pedagógusok és szülők együtt tanulhatunk, együtt töltődhetünk. És olyan impulzusokat kaphatunk, melyeket a mindennapokban és a munkánkban, a nevelésben hasznosíthatunk. Mint hozzátette: a Külhoni Magyar Családok Éve – 2018 keretén belül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül sikerült támogatásra szert tenniük, így az ötlet megvalósulhatott.

A „SIKER” TITKÁRÓL IS KÉRDEZTÜK KOCSIS ALIZT.

– Talán azzal magyarázható a jelentősnek nevezhető érdeklődés, hogy most már évek óta komolyan dolgozunk azon, hogy a szülőket közösséggé formáljuk. Ezt a célt több rendezvény is szolgálja. Például megtartottuk a szülők bálját. Nagyon jó látni, hogy nem csak azok vannak együtt, akiknek a gyerekei osztálytársak, hanem akár más-más évfolyamokba járó tanulók szülei is jó ismerősként üdvözlik egymást például az utcán találkozva. Kezd kialakulni egy „kalazancis szülő” tudat. Szerintem ez az, a közösségi tudat, ami nagy számban tud mozgósítani. Ugyanakkor a sorozatunk témája is mindenkoron aktuális, hiszen általában mindenki mellőzi az egyéb programjait, ha a gyerekéről van szó. Főleg, ha tudja, hogy hasznosítható az, amit lát, amit hall. Nyilván nem azt akarom ezzel mondani, hogy a más jellegű rendezvények nem hasznosak, ám a nevelés témájában sokan még inkább érintettnek érzik magukat. Az előadók személyének ismertsége is közrejátszhat, bár például azt nem tudom, mennyire volt ismert a szülők körében a legutóbbi előadónk, Lantos Mihály egyetemi professzor, tanulási módszertani oktató személye. Ugyan nemrégiben Csanáloson adott elő a villámolvasás témájában, de talán kevesek hallottak róla korábban. Ellenben szerintem nagyon jó volt a címválasztása: „Tanítsd meg tanulni!” Ez egy olyan aktuális problémakör, amivel nem csak mi, pedagógusok, hanem a szülők is találkoznak. Egyre nehezebb a gyerekeket rávenni arra, hogy igen, a könyv mellé kell ülnie a gyereknek.

Kocsis Aliz igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy mindkét eddigi előadójuk – Fleisz Kinga szatmárnémeti pszichológus volt az első – nagyon dicsérte a nagykárolyi közönséget. Lantos Mihály például elmondta, hogy a legutóbbi könyvének a budapesti bemutatóján nem voltak annyian, mint Nagykárolyban.

Legközelebb tehát január 15-én, kedden Süveges Gergő újságíró, műsorvezető, tréner „Döntések, értékek, dilemmák”; február 12-én Uzsalyné Pécsi Rita phd neveléskutató, egyetemi oktató „Miért nem működik a százszor megmondtam? A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia fejlesztése”; február 26-án Dr. Bartha Krisztina pszichológus, egyetemi előadó „Agresszió és zaklatás a gyerekek és fiatalok körében” címmel tart előadást.

A szervezők szeretettel várják a szülőket, érdeklődőket a rendezvénysorozat minden előadására.

Forrás: anziksz.com