Veni, veni Emmanuel

Adventi orgonakoncert volt Zetelakán

0
1554
edf

Karácsonyváró orgonahangverseny dobogtatta meg mindazon zetelakiak szívét, akik a komolyzene lélegzetvételével kívánták Istenhez sóhajtani: Veni, Emmanuel. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia Erich Türk vezette évfolyamának orgonaszakos hallgatói játszottak a nagytemplom közel háromezer sípos hangszerkirálynőjén.

Papp Antal plébános köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy ez az első nagyobb lélegzetvételű orgonakoncert Székelyföld nemrégiben, a pápai nuncius által megáldott legnagyobb orgonáján, ugyanakkor elmondta, hogy mindez nyitány későbbi, lelkeket nemesítő hangversenyekhez, koncertekhez. Ugyanakkor örömét fejezte ki az iránt, hogy híres orgonisták is felfigyeltek ránk, és felajánlották munkájuk gyümölcseként e koncertet.

Ezt követően a kórus lelátójáról szólt a közönséghez Erich Türk, megköszönve a meghívást, a lelkes fogadtatást és az élményt, melyet a templom és orgonája nyújt a hozzá tiszta lélekkel közelítőhöz. Kiemelte, hogy Kolozsvárt nincs ehhez hasonló hangszer, s eképpen legyen szívünk tele örömmel az iránt, hogy mertünk álmodni és álmainkat megvalósítva létbe hívni egy ekkora mesterművet.

A hangversenyen közreműködtek Erich Türk orgonaművész és tanítványai Andrea Lupșa, Bilibok András, Miriam Marinescu, Pap Attila. A hallgatóság is aktív részese lehetett a billentyűbravúroknak, hiszen kivetítőn lehetett követni a „fent” zajló „mesterkedéseket”.

Hallhattuk Johann Sebastian Bach F-dúr toccatáját, a G-dúr prelúdiumot és az In dulci jubilót, valamint, advent idő jegyében Andrew Carter Toccata on „Veni Emmanuel”, illetve César Franck Pastorale című művét. Ugyanakkor elhangzott Georg Philipp Telemann Ich will den Herrn loben című kánonéneke, Melchior Franck Da pacem, Domine című kánonja és Thomas Helmore Veni, veni Emmanuel című zeneműve.

A zetelaki templomi orgona hárommanuálos, pedállal, kopulákkal együtt 55 regiszteres, 2940 sípot tartalmaz és Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő mester munkáját dicséri.

Kép és szöveg: Jánossi Imre

MEGOSZTÁS