A dobolás varázslatos világával ismerkednek

0
984

Hét éve, heti három alkalommal tartanak dobórát a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó szatmárnémeti Barátság Házában. A Caritas szeptemberben indult, a szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósuló Integráció zene és művészet által pályázata keretében tíz gyermek számára vált lehetővé, hogy ütőhangszeren tanuljon meg játszani.
A dobórákat Didi Péter, a Dinu Lipatti Filharmónia dobművésze tartja. Elmondása szerint a tanulók szívesen járnak az órákra, és rendszeresen készülnek is azokra. A dobolás egyik nagy előnye, hogy akkor is lehet otthon gyakorolni, ha a család nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy saját hangszert vásároljon a gyermeknek. „Van aki párnákat rak egymás mellé vagy körbe, van aki füzeteken, és van aki edényeken gyakorolja a pergetéseket otthon, így készül fel a következő órára” – meséli a tanár.

Azt hihetnénk, a dobolás kevesebb elméleti tudás mellett is elsajátítható, de a Barátság Házát látogató gyerekek kottaolvasást is tanulnak. Amennyiben az alapokat jól elsajátítják, képessé válnak arra, hogy önmagukat fejlesszék, így akkor is tökéletesíthetik dobtudásukat, ha a családnak nincs lehetősége finanszírozni a továbbtanulást – állítja Péter. A dobórákon való rendszeres részvétel megadja azt a kiindulási alapot, amely által a gyermek akár zenei karriert is választhat, megélhetést biztosítva önmaga és családja számára.
A hagyományos dobfelszerelésen kívül darbukán, afrikai kongán, rototomon vagy akár bongoszon is játszhatnak a tanulók. „Próbálok alkalmazkodni minden gyerek igényeihez, megtalálni azt a dobot, amelyre jobban hajlik, és ennek függvényében választjuk ki a ritmusképleteket, a gyakorlatokat” – mondja Péter. Mivel nagyon fontos a sikerélmény, ezért a dobtanár örömmel tesz eleget a gyerekek kérésének, amikor azzal állnak elé, hogy tanítsa meg őket eldobolni egyik vagy másik épp aktuális slágert.
A doboktatást, valamint közös aktivitásokat magába foglaló „Integráció zene és művészet által” projekt december 14-én ünnepélyes keretek között zárul. A projektzárón a Ion Crean
Általános Iskolába és a Barátság Házába egyaránt járó gyermekek osztálytársaikkal együtt karácsonyváró foglalkozásokon vesznek majd részt. Az eseményen egy különleges mini-dobkoncert keretében a dobórákon elsajátított tudásukat is megmutatják a diákok.

Kép és szöveg: Palincas Erika

MEGOSZTÁS