Románia Csillaga kitüntetést kapott Ioan Robu érsek

0
1560

Ioan Robu bukaresti metropolita-érseket kedden, november 13-án Klaus Johannis államelnök Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki. A kitüntetést Ioan Robu kiemelkedő pasztorális és szociális tevékenységének legmagasabb elismeréseként kapta, mivel számos, a román társadalmat érintő projektben vesz rész, az egyházban is gazdag kulturális életet tart fenn, ugyanakkor Románia és a Szentszék közötti kapcsolat fejlesztéséért és konszolidálásáért fáradozik – áll az elnöki határozatban.

A Ioan Robuhoz intézett ünnepi beszédében Klaus Johannis örömét fejezte ki, hogy Bukarest érsek-metropolitájának Románia legmagasabb kitüntetését, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát nyújthatja át. „Ezzel a kitüntetéssel ismerjük el a Bukaresti Római Katolikus Egyházmegye főpásztorának kiváló érdemeit, és ugyanakkor az élő és állhatatos közösséget, amely az idők folyamán Bukarest vallási palettájának részévé vált.

Ugyanakkor Klaus Johannis emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük Románia egyesülésének százéves évfordulóját, hangsúlyozva, hogy az egyháziak, román papok és hívők is találhatók a nemzeti egyesülés előmozdítói között. „A kommunista diktatúra alatt – tette hozzá az államfő – a római és a görögkatolikus egyház papjai  mártíromságot szenvedtek a krisztusi egyház egységessége melletti kiállásuk miatt: Iuliu Hossu bíboros, Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Anton Durcovici és Vladimir Ghika püspökök. Üdvözlöm az Ön tevékenységét, amellyel példaként állítja őket az új generáció tagjai elé.”

Ioan Robu érsek-metropolita köszönetet mondott az államfő köszöntőszavaiért, illetve a kitüntetésért, „amelyet – ahogy az elnök úr is fogalmazott – én úgy fogok fel, mint annak a tevékenységnek a méltatása és elismerésre, amelyet a katolikus egyház itt, az országban folytatott, hozzájárulva a románok kulturális és lelki fejlődéséhez.” „Szerettem volna, hogy jelen legyen itt néhány, Romániában, különböző területeken működő katolikus szervezet képviselője. (…) Ezt a kitüntetést velük együtt, miattuk, illetve minden, az országban élő katolikusért veszem át, akik különböző módokon és tevékenységekkel fáradoznak a románok és Románia jóllétéért.”

Ioan Robu a katolikus püspökség nevében köszönetet mondott Klaus Johannis államfő azon üzenetéért, amelyet a Rómában élő román katolikusokhoz intézett, akik november 11-én emlékeztek meg a nagy egyesülés százéves évfordulójáról, együtt a római és görögkatolikus püspökökkel, akik ad limina apostolorum látogatáson az Örök Városban tartózkodtak.

A kitüntetési ünnepségen részt vett Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, Cornel Damian bukaresti segédpüspök, Francisc Ungureanu, a román püspöki konferencia főtitkára, Gabriel Popa püspöki titkár, Ioan Ciobanu, a Szent József-katedrális plébánosa, Antonio Prestipino OCD, a sarutlan kármelita szerzetesek elöljárója és a férfi szerzetesek konferenciájának (CSRM) vezetője, Marie Madeleine și Maria Dominica a Szeretet Misszionáriusai közösségből, Patricia Rediu CJ, a Congregatio Jesu (Angolkisannyok) rendjének tartományfőnöke és a szerzetesnők romániai konferenciájának (CRSM) elnöke, a Daniel család, Maria és Eva Pușcașu, a bukaresti Nagyboldogasszony-egyházközség tagjai.

Kép és szöveg: Angelus.com.ro