Márton-napi felvonulást tartottak Szatmáron

0
1292
Szent Márton-napi felvonulás • Fotó: Szatmári Friss Újság

A Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a szatmárnémeti Johann Ettinger Német Elméleti Líceummal és a Kálvária-templom német közösségével együtt idén is megszervezte a Szent Márton-napi ünnepséget. A tegnap délutáni rendezvényen körülbelül ezer gyermek vett részt: a Hám János római katolikus óvoda és a 9-es számú óvoda gyerkőcei, a német líceum kisiskolásai, valamint ezek partnerosztályai Krasznabéltekről, Szokondról és a Kálvária-templom román közösségétől.

A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon, karitatív szándékkal a német líceum önkénteseitől vásárolták meg a gyertyákat saját készítésű lámpásaikba. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központ játszóterének felújítására fordítja az összegyűjtött adományt.

A rendezvény tegnap 16.45-kor a Kálvária-templomban kezdődött, ahol a német és a román közösség plébánosai fogadták a kicsiket, óvodásokat, előkészítő és első osztályosokat. A Márton-napi felvonulás 17.30 órakor indult a római katolikus katedrális elől, a mezőfényi egyesített fúvószenekar vezetésével. A gyermekek tanítóikkal, óvónőikkel és szüleikkel közösen készített lámpásaikkal vonultak fel, megkerülve a parkot, s elértek a Kálvária-templomhoz, ahol a 2–4. osztályos gyermekek részére rendeztek programot. A gyermekek Márton-napi dalokat énekeltek, és három nyelven imádkoztak, a Kálvária-templom közösségének plébánosai pedig Szent Márton jó cselekedeteiről meséltek a gyermekeknek. Az áldás után a gyermekek szüleik kíséretében énekelve vonultak ki a templomból.

Szatmári Friss Újság

MEGOSZTÁS