Zajlik már a felújítás

0
1434

Megkezdték a szatmári székesegyház restaurálását, hamarosan láthatók lesznek az első változások, beavatkozások szatmárnémeti egyik legfontosabb épületén.

Mint korábban hírül adtuk, Európai uniós, egy a 2014-2020 Regionális Operatív Programba illeszkedő sikeres pályázatnak köszönhetően a következő években megújul a szatmárnémeti római katolikus székesegyház. Ennek megfelelően az épület külső-belső felújításon esik át: cserélik a tetőt, felújítják a homlokzatot, restaurálják a művészeti kő- és fémelemeket, vitráliákat, a templomtérben a nedves és cement alapú vakolatot eltávolítják, a falat fél évig szellőztetik és salétromtalanítják, a padlót a szentély kivételével mindenhol cserélik, a fűtésrendszert korszerűsítik. A székesegyház udvarán ugyanakkor új hőközpontot és mosdóhelyiséget alakítanak ki, az épületek környezetét pedig rendezik, megfelelő növényzetet telepítenek.

A következő héttől már megkezdik a külső vakolat leverését és a kripta felújítását, hamarosan pedig a belső vakolat eltávolítását. Amennyiben a szentmisék rendje a felújítások miatt változtatást szenved, a híveket időben, a szentmisék-végi hirdetésekben értesítik. A szatmárnémeti Székesegyház felújítását a terv szerint 2020 augusztusáig kell befejezni. A megújuló Székesegyházzal Szatmárnémeti teljes közössége gazdagabb lesz, hiszen a város központjának legfontosabb eleme frissül fel.

Forrás: szatmáriegyhazmegye.ro

MEGOSZTÁS