Kitartással és alázattal a keresztény értékek mellett

VIII. Mária út konferencia Csíksomlyón

0
1575

Október 12–14. között a csík­somlyói Jakab Antal Házban tartották meg a VIII. Mária út konferenciát. A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházakban és a turizmusban témára épülő tanácskozás során kerekasztal-beszélgetésekkel, tanúságtételekkel, beszámolókkal és műhelymunkákkal igyekeztek körbejárni a keresztény értékek megőrzésének kérdését.

A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházakban és a turizmusban címmel szervezték meg a VIII. Mária út konferenciát Csíksomlyón. Az október 12–14. közötti rendezvényen a keresztény értékek, tanúságtételek, műhelymunkák és kerekasztal-beszélgetések kerültek előtérbe, a résztvevők pedig a tömegeket megmozgató zarándoklatok szerepét, azok fejlesztését is megvitatták. A tanácskozás hivatalos megnyitóján Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, elmondta: igyekeznek levonni az idei év tanulságait, és megfogalmazni a jövőbeli terveket. Hozzátette: több egyesület működik együtt azért, hogy a Mária út ügye haladni tudjon.
– A megye, a város, valamint a konzulátus is partnerként vesz részt a zarándokút fejlesztésében, és ez nagy segítség számunkra. Legutóbb információs táblákra kaptunk támogatást a megyétől, így idén Várhegyen, Remetén, Ditróban, Güdücön, Orotván, Szár­hegyen és Borszéken szerelünk fel ilyen eszközöket – nyilatkozta az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.

Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke is köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a keresztény Európa fontosságát.
– A Mária út mozgalom elindítói mostanra már tömegeket mozgatnak meg azért, hogy a keresztény értékek el ne kallódjanak – mondta Tamás József, aki elismerését fejezte ki a zarándoklatok szervezőinek.

Balogh Attila, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében rámutatott: Csíksomlyó bekerült Európa legnagyobb zarándokhelyei közé. Hozzáfűzte: ez a szakrális hely felülírta a felekezeti különbségeket, és közösségteremtő ereje miatt az összmagyarság zarándokhelyévé vált. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint a magyarság és a székelység az európai kereszténység védőbástyáivá kell váljanak.

– Azok, akik zarándokolnak, és kint vannak a természetben, többet gondolnak Istenre, hiszen aki a Mária úton jár, az Mária útját is kell járja egyben. Ez az útvonal lesz az, amely megőriz minket, magyarokat a Kárpát-medencében – fogalmazott Füleki Zoltán, aki szerint kitartással és kellő alázattal kell kiállni a keresztény értékek mellett.

Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a Mária-köszöntők és a sokszínű zarándoklatok fontosságát emelte ki. A köszöntőbeszédek után átadták a Mária út okleveleket azoknak a személyeknek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak az erdélyi zarándokút fejlesztéséhez, jobbá tételéhez. Többek között fr. Főcze I. Bonaventura ferences szerzetest is díjazták, akivel a későbbiekben partnerségi megállapodást írt alá Molnár Sándor.

Forrás: Keresztes Bea/ Hargita Népe

MEGOSZTÁS