Új plébános Székelyhídon

0
6511

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében eszközölt személyi változásokat következtében Ozsváth József eddigi székelyhídi plébános Szilágysomlyóra került, míg Kuglis Gábor Szilágysomlyóról Székelyhídra költözött, úgy is mondhatni: a két pap helyet cserélt egymással.

A székelyhídi római katolikus templomban szeptember 23-án, vasárnap 11 órakor mutatott be ünnepi szentmisét az új plébános, ezen alkalommal be is mutatkozott az új közösségnek.

Kuglis Gábor 1978. október 26-án született Margittán. 2003 júniusában szentelték pappá. Szülei a könnyűiparban dolgoznak, testvéröccse három évvel fiatalabb nála. Az általános iskolát szülő városában végezte, majd a nagyváradi Szent László Katolikus Gimnáziumban tanult tovább. A gimnázium befejeztével jelezte püspökének, hogy papi pályára készül. Tempfli József megyés püspök a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemre küldte teológiát tanulni, és a Központi Szemináriumba nevelődni. Vallásos családban nevelkedett. Szülei már kisgyermekként járatták a templomba. Aztán ahogy cseperedett, rendszeresen ministrált. A katolikus gimnázium is nagyon jó táptalaj volt számára – vallotta bemutatkozó beszédében a lelkipásztor. Ott is nagyszerű papok vették körül, akik tudtuk nélkül is segítettek a hivatás felé. Lassan-lassan megérlelődött benne a döntés, és ekkor kezdődtek csak igazán a megpróbáltatások. A sok tanulnivaló sokszor elbátortalanította, többször érezte, hogy nem tudja tovább csinálni. De Valaki mindig erőt adott, és befejezte a teológiát.

A teológia évei alatt, sok hasznos és értékes dolgot megtanult, a gyakorlat, lelkipásztori tapasztalat viszont szinte teljesen kimaradt ebben az időben. Máshogyan, máshol kellett ezt bepótolni, hiszen a budapesti szemináriumban nem volt gyakorlatban az úgynevezett „szabad év”. Kérésére püspöke egy fél éves gyakorlati időre küldte, nem is közel, hanem egy bécsi plébániára, ahol diakónusként töltötte a gyakorlati pasztorális időt. Ez az időszak hozzájárult ahhoz, hogy egy teljesen más környezetben sok tapasztalatot szerezhessen, amit itthon is hasznosítani lehet.

Kuglis Gábor azon reményének adott hangot, hogy az új közösség hamar el- és befogadja, és együtt sikerül összetartani a kialakított egyházi közösséget, megmarad a jó kapcsolat az egyház és a hívek között.

Tatai István/ varad.org

 

MEGOSZTÁS