Triduum kezdődött Kadicsfalván

1
2421
A megújult templom (Fotó: Székelyföld a magasból/Facebook)

Székelyudvarhely városrészén, Kadicsfalván, a Szent Anna és Joachim tiszteletére szentelt római katolikus templom idén 250 éves. A hívek közössége erre az alkalomra teljes körűen felújította a szent hajlékot. Az egy éves munka nyomán külsőleg és belsőleg megújult templomot Tamás József segédpüspök július 29-én, vasárnap, a fél egykor kezdődő szentmisében fogja ünnepélyesen megáldani. Ezt a rendkívüli alkalmat háromnapos lelkigyakorlat előzi meg, ennek első alkalmára került sor tegnap, július 26-án. A triduum első estéjén Tamás Huba, főegyházmegyei ministránslelkész, a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség kisegítő lelkésze a családokhoz szólt. A szónok rámutatott: „az adja meg a templomnak az értékét, hogy az Isten háza, hogy a tabernákulumban, az Oltáriszentségben az Úr Jézus köztünk maradt. Istennek a jelenléte nélkül (…) ez csak egy szép terem lenne, amelynek megcsodálják igényes kialakítását, de az áldással és azzal, hogy itt szentmisét mutatunk be, azaz Isten jelenlétével nyeri el igazi értékét ez a templom. Mert minden, még a legkisebb dolog is attól értékes, hogy kié, kihez tartozik.

(Fotó: Lőrincz Zsuzsa)

Érvényes ez a jó Isten által teremtett emberre: attól értékes valaki, hogy Istenhez tartozik. És annál értékesebb, minél inkább Istenhez tartozik (…) el kell mondanunk a családra vonatkozóan is, hogy minden család annyit ér, amennyire Istenhez tartozik. És igaz ez a templomi közösségre, a plébániára is.” Végezetül egy ószövetségi történet kapcsán rámutatott: „A szép mondat, ami Józsué ajkáról elhangzik, minden családnak lehetne hitvallása: »Én és a házam népe az Úrhoz tartozunk.« Egy közösségnek, egy családnak az értékét az adja meg mennyire tartozik az Úrhoz, mennyire az ő igazságának a hordozója.”

A szentmisén énekelt a Lisieux-i Szent Teréz-plébánia Jubilate Deo kórusa, orgonán közreműködött Zerkula György nyugdíjas zenetanár, vezényelt Székely István kántor.

A triduum további programját lásd ITT.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS